latinica  ћирилица
19/11/2018 |  22:06 ⇒ 22:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нема наставка дијалога док Приштина не повуче мјере

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да свакодневно слуша жеље људи из западног свијета да Србија треба да настави разговоре са Приштином.
Александар Вучић (Фото: Тања Валич) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Тања Валич)Фото: ТАНЈУГ

Вучић поновио је да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мјере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

- Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко послије 12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дјело нешто што су потписали. Одакле повјерење да неће да погазе било какви други договор - рекао је вечерас Вучић на телевизији Хепи.

Упитан за "непристојну понуду" да Србија настави дијалог са Приштином, а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног свијета да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мјере.

- Ја сам донио одлуку да не разговарамо док не повуку своје мјере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим - истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову "штап и шаргарепа", рекао: "Сувише сам матор да бих јео шаргарепу, да будем искрен негдје имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формиање ЗСО".

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, "истог секунда све примијенили".

Нaдам се да Приштина неће бити примљена у Интерпол

Вучић је изјавио да се нада да самопроглашено Косово неће постати чланица Интерпола и да ће Србија "побиједити".

Указао је да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Приштине у тој међународној организацији, али да се Србија борила да то спријечи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

- Нисам оптимиста по природи, али се надам нашој побједи. Нисам неозбиљан као они који су очекивали позитивну пресуду Међународног суда правде, па добили негативну. Не могу да тврдим да ће одлука бити добра за нас, али надам се доброј одлуци и побједи Србије - навео је Вучић.

Он је указао да Србија није против себе имала Албанце него најјаче свјетске силе, те да је највећи притисак до сада то што гласање неће бити тајно.

Вучић је захвалио Кини, Шпанији, Аргентини, Кипру и Суринаму, јер су јавно тражили да се питање чланства самопроглашеног Косова у Интерполу скине са дневног реда.