latinica  ћирилица
19/11/2018 |  23:34 | Аутор: Б92

Ван Дајк "дотукао" Нијемце у 91. минуту!

"Панцери" су одиграли су неријешено са Холандијом у Гелзенкирхену 2:2 у својој четвртој утакмици Групе 1, Лиге А, УЕФА Лиге нација, и са тим бодом "Лале" иду на завршни турнир као првопласирани тим из своје групе.

Холандија, којој је био довољан и бод за прво мјесто у групи, до њега је дошла у надокнади времена иако је домаћин врло рано повео са 2:0 головима Вернера и Санеа.

Она ће као првопласирана на завршни турнир Лиге нација јер има седам бодова послије четири одиграна меча и бољи међусобни скор са Француском, која има исти број бодова.

Нјемачка није имала шансе да прође до завршног турнира, али је на крају меча било видно да им је тешко пао нови тежак ударац и просута предност од два гола.

Нијемци су били бољи противник током 75 минута, Холанђани само у последњих 15, али домаћини нису све вријеме играли у ритму из првих двадесетак минута. Да јесу, лако су могли да потуку госте.

Овако нису успели да им врате за тежак пораз 3:0 прије мјесец дана. Томас Милер је као резервиста у побједи уписао и један рекорд јер је од 65. минута замијенио Гнабрија и 100. пут заиграо у дресу "елфа".

Нјегов тим је већ у деветом минуту повео са 1:0. Виртуозан пас из прве Гнабрија је на тридесетак метара од гола прихватио Тимо Вернер, продужио је још који корак и онда врло лијепо шутирао и савладао Силесена.

Лирој Сане дуплира предност у 20. минуту када је добро заломио улијево и онда уз мало среће погодио по други пут на мечу мрежу Холандије.

Лопта се на путу до гола одбила од ноге играча "лала", скренула и преварила Силесена. Нијемци су до трећег гола могли у 40. минуту када је Шулц центрирао, Серж Гнабри скочио, а Холанђани имали среће јер је Гнабријев ударац завршио поред гола.

Тек у последњих петнаестак минута, Холандија је почела да напада ангажованије па је Депај опасно запријетио у 77. минуту, када се прошетао кроз одбрану ривала кроз средину и онда пуцао у Нојеров ближи угао.

Чувар мреже Бајерна је одбранио, али су "наранџасти" ипак успјели да постигну један гол у 85. минуту. Де Рон је после дуге акције додао Промесу, овај је из казненог простора нациљао угао и атрактивним голом смањио на 2:1.

Керер је након тога слабо шутирао искоса, иако је био у доброј прилици. На све или ништа је кренуо селектор Холандије Куман јер је у последњим минутима Вирџил Ван Дајк отишао напред и "глумио" центарфора.

Та тактика се исплатила шест минута послије гола Промеса и потпуни шок је наступио после центаршута Холанђана који главом скреће Кимих на ногу Ван Дајку. Дефанзивац Ливерпула је био присебан, ухватио је лопту у ваздуху и Нојер је могао само да се ухвати за главу, а Холанђани да славе 2:2.

На завршни турнир су прошле Швајцарска, Енглеска, Холандија и Португал и тај турнир ће се играти од 5. до 9. јуна играти у Португалу.