latinica  ћирилица
20/11/2018 |  08:35 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Мерон данас у Београду и Сарајеву

Предсједник Механизма за међународне кривичне судове Теодор Мерон данас ће, у оквиру посјете региону, боравити у Београду и Сарајеву.
Теодор Мерон у Сарајеву - Фото: AFP
Теодор Мерон у СарајевуФото: AFP

Мерон, који од јуче борави у Београду, разговараће данас са премијерком Аном Брнабић. Потом ће отпутовати у Сарајево, гдје ће се данас и сутра састати са високим представником Валентином Инцком и  предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем.

Током боравка у Сарајеву, Мерон ће се састати са сарајевским градоначелником Абдулахом Скаком и одржати предавање у Информативном центру Хашког трибунала, саопштено је из Механизма.

Мерон је јуче у Београду разговарао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем и министарком правде Србије Нелом Кубуровић.

Планирано је да сутра и у четвртак, 22. новембра, Мерон посјети Хрватску гдје ће се састати са предсједником Владе Андрејом Пленковићем, министарком иностраних и европских послова Маријом Пејчиновић Бурић и министром правосуђа Драженом Бошњаковићем.

Ово је посљедња званична посјета Мерона региону бивше Југославије прије него што 18. јануара оконча мандат као предсједник Механизма, који је правни насљедник Хашког трибунала.

Мерон је претходно обављао функцију предсједника Хашког трибунала у четири мандата и функцију предсједника Механизма у два ранија мандата.

Судија Кармел Ађијус  функцију предсједника Механизма преузеће 19. јануара.

Међународни механизам за кривичне судове основан је Резолуцијом 1966 (2010) Савјета безбједности УН, да би довршио преостале послове Међународног кривичног суда за Руанду и Хашког трибунала након окончања њихових мандата.

Механизам има два огранка, један у Аруши, Танзанија, и  други у Хагу, Холандија.