latinica  ћирилица
20/11/2018 |  08:58 | Аутор: Б92

Нетанијаху избјегао распад коалиције и пад владе

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху успио је да отклони пријетњу која је могла да сруши владајућу коалицију и изазове нове изборе.
Бењамин Нетањаху (Фото: screenshot-entebbenews.com) -
Бењамин Нетањаху (Фото: screenshot-entebbenews.com)

Како преноси Асошиејтед прес, он је успио да убиједи министра образовања Нафталија Бенета, лидера ултранационалистичке партије Дом, да одустане од рушења коалиције, што ће омогућити опстанак владе, која има танку већину, а премијеру још неколико мјесеци на власти.

Агенција оцјењује да, иако Нетанијаху може да прогласи побједу, као прави побједник из ове кризе излази палестински Хамас, исламистички покрет који контролише појас Газе.

Пропшле недјеље, Хамас је довео до тога да на видјело изађу велике подјеле у Израелу око политике у односу према Гази које у сваком тренутку могу да доведу до распада владајуће коалиције и пада владе.

Од прошлог марта Хамас предводи масовне демонстрације дуж границе Газе са Израелом, захтијевајући укидање вишегодишње блокаде коју су тој палестинској територији увели Израел и Египат. У сукобима погинуло је 170 Палестинаца и један израелски војник.

Посљедњих недјеља посредници УН и Египта успјели су да остваре напредак ка успостављању незваничног примирја, што би довело до ублажавања блокаде у замјену за смиривање демонстрација.