latinica  ћирилица
20/11/2018 |  12:40 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Аћић: Избор потпредсједника и делегата вјероватно 5. децембра

Наставак прве сједнице Народне скупштине Републике Српске на којем би требало да буду именовани потпредсједници парламента и изабрани делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијећу народа Републике Српске могао би да буде одржан 5. децембра, изјавио је генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић.
Бањалука - Петковић - Аћић - Фото: СРНА
Бањалука - Петковић - АћићФото: СРНА

Посланици су у првом дијелу сједнице донијели одлуку да Народна скупштина има до четири потпредсједника, а Аћић је навео да они још нису изабрани, јер нису стигли приједлози.

"Очекујемо их прије заказивања сједнице чији би дневни ред требало да се односи и на избор делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијећу народа Републике Српске и радних тијела парламента. С обзиром на то да је Изборним законом БиХ дефинисано да у року од 30 дана од саопштавања резултата избора, морамо да изабремо делегате, очекујем да би та сједница могла да буде 5. децембра", рекао је Аћић новинарима.

Према његовим ријечима, највјероватније у четвртак и петак, 22. и 23. новембра, биће позвани електори, односно представници Бошњака и Хрвата у јединицама локалне самоуправе, да изаберу четири недостајућа делегата.

"У Народној скупштини имамо по четири посланика из  бошњачког и хрватског народа и сваки од њих предлаже једног делегата, а недостајућа четири изабраће сви остали одборници из ових конститутивних народа. Очекујем да ћемо на тој сједници Народне скупштине све комплетирати и имати нови сазив Вијећа народа 6. децембра, ако тај рок не буде раније", нагласио је Аћић.

Народна скупштина јуче је усвојила закључак да политичке партије и посланици појединачно доставе овјерене листе приједлога за делегате до 28. новембра.