latinica  ћирилица
20/11/2018 |  16:18 ⇒ 16:21 | Аутор: РТС

Македонија затражила екстрадицију Николе Груевског

Македонско министарство правде затражило је од Мађарске да изручи некадашњег премијера Николу Груевског, који је у ту држави отишао дан прије него што је требало да почне одслужење двогодишње казне затвора због злоупотребе службеног положаја.
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com) -
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com)

Македонија тврди да поступци који се воде против Груевског не потпадају под дјела за која, према европској конвенцији о екстрадицији, може да буде одбијено изручење.

"Република Македонија тражи екстрадицију Николе Груевског, а имајући у виду озбиљност кривичних дјела, тражимо да исти буде лишен слободе и задржан у притвору и подсјећамо да је за њим расписана међународна потјерница", наводи македонско министарство правде.

Захтjев македонских власти услиједио је неколико сати пошто су мађарски медији јавили да је Никола Груевски добио азил у тој држави. Ту вијест, за сада, нису потврдили званичници владе Виктора Орбана.

Груевски је напустио Македонију 11. новембра под још неразјашњеним околностима и прешао у Албанију, одакле је преко Црне Горе и Србије, стигао у Мађарску.

Македонске власти су потјерницу за Груевским расписале 13. новембра, када се некадашњи македонски премијер већ налазио у Мађарској.