latinica  ћирилица
20/11/2018 |  18:31 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

У Београду откривен споменик Карлу Малдену

Испред Југословенске кинотеке у Београду откривен је споменик славном америчком глумцу српског поријекла Карлу Малдену, чије је право име било Младен Секуловић. Тиме су, како је истакнуто, Србија, Београд и Кинотека добили још једно обиљежје, које ће заувијек подсјећати на овог великана филмске умјетности, поријеклом са нашим простора.

У богатој каријери Карл Малден снимио је више од 70 филмова од којих су најпознатији "Трамвај звани жеља" за који је добио Оскара, као и "На доковима Њујорка", који му је донио другу номинацију за ову награду. Малден је за живота увијек истицао да му је отац Петар Секуловић често причао о селу код Билеће, из којег је потекао. Пјевао му је српске пјесме и водио га у српску цркву.

- Карл Малден је прича о оствареном америчком сну који су сањали многи, а доживјели само ријетки, али дјелић тог сна, вјерујемо била је жеља да се памти и спомиње у земљи својих предака, међу народом коме је срцем припадао - истакао је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије. 

Откривању споменика присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић и амерички амбасадор Кајл Скот. Брнабићева је истакла да често недовољно захваљујемо и обраћамо пажњу на људе, попут Малдена, који су били најбољи амбасадори Србије у иностранству.

- Драго ми је што с овим мијењамо ту донекле можда историјску неправду, а и дајемо сигнал свим осталим људима који се данас боре за Србију свуда у свијету да ћемо им захваљивати и да ћемо их памтити - поручила је премијерка Србије, а на њене ријечи надовезао се и Кајл Скот, амерички амбасадор у Београду:

- Данас ову статуу посвећујемо Карлу Малдану, а скидам капу и младену Секуловићу. Карл Малдан није био само један од највећих карактерних глумаца Холивуда, он је и сам  био карактеран човјек.

Поред биоскопског платна и легата који је Југословенској кинотеци поклонила породица прије двије године, Малден је у земљи својих предака добио још једну улогу. Преко видео-бима обратиле су се и Малденове кћерке Мила и Карла.

- Њему је српско поријекло много значило и био би одушевљен на указаном поштовању - истакле су у исти глас Мила и Карла.

И глумац Мајкл Даглас обратио се видео-поруком, наглашавајући да је Малден био његов ментор, човек са израженом радном етиком и да је од њега све научио. Карла Малдена јуче је Оредном Његоша другог реда за исказано родољубље и велике заслуге у културном и духовном развитку , постхумно одликовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.