latinica  ћирилица
20/11/2018 |  22:04 ⇒ 21/11/2018 | 09:11 | Аутор: СРНА

Стевановић: Чекамо одлуку Главног одбора ДНС-а

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић, коју је заједно са још троје посланика Предсједништво ДНС-а данас искључило из чланства, изразила је наду да ће Главни одбор странке усвојити њихове жалбе и да ће остати у ДНС-у, а, уколико се то не деси, највјероватније ће формирати нови клуб посланика.
Споменка Стевановић - Фото: РТРС
Споменка СтевановићФото: РТРС

- У овом моменту смо сви фокусирани на Главни одбор на којем ћемо учинити све да сачувамо странку. Уколико се то не деси, у догледно вријеме ћемо кренути у формирање нове политичке организације - рекла је Стевановићева вечерас за АТВ.

Она је навела да ће искористити право жалбе на одлуку Предсједништва ДНС-а.

Стевановићева је рекла да је била непријатна и мучна атмосфера на данашњој сједници Предсједништва ДНС-а на којој су, осим ње, искључени и Споменко Стојановић, Недељко Чубриловић, Дамир Ћопић и Милан Дакић.

- Било ми је веома тешко, да мене и ове људе искључују они који су у странку дошли прије три, шест или дванаест мјесеци иако смо ми у чланству од оснивања, односно 1997. године - рекла је Стевановићева.

Она каже да никоме није јасно због чега је из странке искључен предсједник Регионалног одбора ДНС-а Бањалука Дамир Ћопић, те да за ту одлуку чак није ни било образложења.

- За остале је образложење о искључењу било јучерашње дешавање на конститутивној сједници Народне скупштине Српске. Када је ријеч о мом искључењу оно је образложено тиме да сам у посљедњих неколико дана излазила у јавност са саопштењима која су, према њиховом мишљењу, нанијела штету ДНС-у - појаснила је Стевановићева.

Она је навела да је од дана завршетка опшштих избора ДНС имао само двије сједнице Предсједништва и један предсједнички колегијум.

- Предсједник ДНС-а Марко Павић је непосредно послије избора кренуо са смјеном наше кадра и на то се није оглашавао и није сазивао сједнице органа странке, тако да смо ми потпредсједници и чланови Предсједништва били одсјечени од свих могућих информација - каже Стевановићева.

Према њеним ријечима, када је Павић предложио смјену замјеника предсједника ДНС-а Недељка Чубриловића у образложењу је наведено да је учествовао у смјенама кадра ДНС-а из јавних предузећа и установа, као и да је учествовао у именовању нових људи на те функције, а касније је речено да је Павић изгубио повјерење у Чубриловића као свог првог сарадника.

Говорећи о томе да су појединци из ДНС-а у предизборној кампањи радили на штету коалиције /ДНС-СНСД-СП/, Стевановићева је навела да је то "сигурно радио Милан Радовић", додајући да је на заједничком састанку представника коалиције то документовала и објаснила потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Она каже да је тада Цвијановићева, осим Радовића, навела још два имена људи из ДНС-а који су радили за њеног противкандидата на изборима за предсједника Српске - предсједника СДС-а Вукоту Говедарицу, "заједно са групом из СНСД-а и СДС-а".

Стевановићева је рекла да се залагала за пријем нових чланова, истичући да је истовремено била "против пријема одређених људи на велика врата", у првом реду људи који су дошли у ДНС из других странака.

Она је нагласила да је стање у ДНС-у тешко, да постоје двије струје, једна за очување принципа за које се ДНС годинама залагао и борио, и друга која је за "тајкунизацију странке".

Када је ријеч о учешћу ДНС-а у власти Републике Српске, Стевановићева сматра да ће лидер СНСД-а Милорад Додик сачекати расплет ситуације у ДНС-у и изразила увјерење да он вјерује људима из ДНС-а који су на претходним октобарским изборима подржали заједничке коалиционе кандидате.