latinica  ћирилица
20/11/2018 |  22:19 | Аутор: sputniknews.com

Украјинска књижевница: "Маша и Медвјед" су оружје руског свијета

Лариса Ницој, украјински писац за дјецу, назвала је руску серију цртаних филмова "Маша и Медвјед" "оружјем руског свијета" и затражила да се забрани њено емитовање на територији земље.
Маша и Медо - Фото: РТС
Маша и МедоФото: РТС

Ницојева је подсјетила да су британски медији већ говорили о пропагандном утицају тог садржаја и према њеном мишљењу Кијев би први требало да се огласи поводом неприхватљивости емитовања цртаћа.

- Педагози одавно међусобно дискутују о тој цртаној серији и сагласни су да она не треба да се приказује украјинској дјеци, али у медијима још није било званичне изјаве поводом тога - истакла је Ницојева у интервјуу за украјински портал Обозреватељ.

Она је такође напоменула да Русија уз помоћ тог цртаног филма ствара о себи слику "мекане" и добронамјерне земље.

Лист Тајмс је раније објавио текст у којем су критичари руску анимирану серију "Маша и Медвјед" оцијенили као елемент "пропаганде Кремља" и инструмент "меке моћи" Русије.

Лист је цитирао ријечи професора Бакингемског универзитета Ентонија Глиса да је главна јунакиња цртаног филма агресивна и одлучна, односно да се понаша "путиновски" и да "превише тога преузима на себе".

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је увијек лакше да се види хибридни рат у цртаним филмовима, а при томе се не примјећује, на примјер, како оружане снаге Украјине пуцају на своје цивиле у Донбасу.

- Врло погодна позиција. С једне стране, чувају се вриједности које Запад чврсто брани, односно "супротстављање пријетњама". Са друге стране, када се ради о ономе што им је од користи, ономе што одговара њиховим геополитичким интересима, стоји се по страни, без критике - нагласила је Захарова.

Анимирани филм "Маша и Медвјед" тренутно на свом каналу на Јутјубу на енглеском језику има више од 4,2 милиона пратилаца.