latinica  ћирилица
20/11/2018 |  22:25 ⇒ 22:35 | Аутор: СРНА

Прњавор обиљежио стотину година од ослобођења

У Прњавору је вечерас, у организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца, обиљежено стотину година од ослобођења ове општине у Првом свјетском рату.
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. Прњавор - Фото: СРНА
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. ПрњаворФото: СРНА

У Центру за културу одржана је јавна трибина "Прњавор у великом рату" и одиграна представа "Време части и поноса" Народног позоришта из Београда која хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства војводе Живојина Мишића и војводе Степе Степановића.

Представа прати историјске догађаје од Сарајевског атентата, преко битака на Церу и Колубари, голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, све до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања прве Југославије.

Предсједник Удружења Милорад Живковић рекао је да је циљ оваквих манифестација отргнути од заборава вријеме историјске борбе српског народа током које је и Прњавор дао значајан допринос, те сјећање на херојство сачувати преношењем на нове генерације.

- Потомци бораца из Великог рата данас бране од заборава сјећања на претке, уз поруку новим генерацијама да бране истину о српском народу која се често изврће. Свјетски моћници жртву покушавају приказати као злочинца, а злочинца као доброчинитеља или спасиоца - нагласио је Живковић.

Он је поручио да Срби морају бити поносни на своје поријекло.

- Данашња омладина не треба да се плаши да каже шта је и ко је, јер њихови преци нису починили злочине ни у једном од три протекла рата. С друге стране, остали су трагови злочина силника, моћника који стратешке циљеве и интересе остварују на овим просторима - напоменуо је Живковић.

Професор историје Дарио Топић рекао је да постоји значајна архивска грађа о Прњавору у Првом свјетском рату, а један од података из тог времена је да је око 150 бораца са овог подручја, искључиво Срба, било заробљено и налазили су се у логорима широм Европе.

- Највише их је било у логорима у Италији, Русији и дијелом у Србији. Према подацима које сам пронашао у архивама било је и 150 рањених такође на страни аустријске војске. Оквирно има 50 погинулих и око 40 људи који су умрли од посљедица ратних дејстава - прецизирао је Топић.

Он је додао да је теже доћи до података о борцима из Прњавора који су били у српској војсци, али да ће наставити истраживања.

У представи играју глумци Народног позоришта Бошко Пулетић као војвода Живојин Мишић и Лепомир Ивковић као војвода Степа Степановић. Као наратор се појављује аутор представе Мића Живојиновић.

Сутра ће, на Дан ослобођења Прњавора 21. новембра 1918. године, у Цркви Светог Георгија бити служен помен добровољцима у ратовима 1912-1918 са подручја општине Прњавор.