latinica  ћирилица
21/11/2018 |  10:44 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

"Кривична пријава Црногорског покрета - лов на људе који говоре истину"

Историчари Чедомир Антић и Александар Раковић из Београда сматрају да то што је Црногорски покрет поднио кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву у Подгорици против њих двојице и протојереја СПЦ Момчила Кривокапића из Котора, због наводних кривичних дјела против уставнога уређења и безбједности Црне Горе и изазивања националне, расне и вјерске мржње, сматрају као закасњели корак државног терора режима Мила Ђукановића и Душка Марковића који све више личи на НДХ у повоју.
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs) -
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs)

Кажу да је ријеч о лову на Србе.

- Ријеч је о лову на људе који говоре истину. Наша обавеза, као професионалних историчара, јесте да говоримо истину о прошлости Црне Горе али и о садашњости Црне Горе. Црногорски режим хоће да нам, поред ускраћивања слободе кретања, ускрати слободу говора и мишљења - истичу они.

Наводе да фантомска организација Црногорски покрет тумачи поруке и цитате историјских личности из Црне Горе, владара Црне Горе у 19. и 20. вијеку, као расну и вјерску мржњу, те као позиве на рушење (вјероватно насилним путем) уставног поретка.

- То су бесмислице. С тим у вези наставићемо да се позивамо на ријечи владара Црне Горе из династије Петровић Његош и других историјских личности посебно из Црне Горе из времена када је била национална држава српског народа. Црна Гора из времена династије Петровић Његош и Црна Гора режима Мила Ђукановића немају ништа заједничко једна с другом. Ријеч је о двије државне творевине које се, стицајем парадоксалних околности, исто зову - истакнуто је у саопштењу Антића и Раковића.

Али, пошто се црногорски режим, како кажу обрукао с полицијским забранама уласка у Црну Гору, истичу да њима и још двојици српских интелектуалаца – за које не смију ни да издају рјешење – немушто су се сјетили како да им придодају судски разлог.

- То су кукавички потези који су осуђени на пропаст. Позивамо прогонитеље из Црногорског покрета да нам, заједно с њиховим диктаторским режимом, омогуће да дођемо у Подгорицу и бацимо у прашину њихову оптужницу и цијели режимски суд који затвара малољетнике и студенткиње из Београда, а толерише највеће криминалне организације на континенту - рекли су они.

Како кажу, док њихова државица показује страх од њих, све наведено представља само лицемјерни игроказ у који ни они сами не вјерују.