latinica  ћирилица
21/11/2018 |  11:09 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Меркелова: Гласаћемо за споразум о Брегзиту

Њемачка ће подржати Споразум о повлачењу Велике Британије из ЕУ на самиту у недјељу, 25. новембра, и нада се да примједбе Шпаније о статусу Гибралтара могу бити ријешене до тада, рекла је данас канцелар Ангела Меркел.
Ангела Меркел (Фото:twitter) -
Ангела Меркел (Фото:twitter)

Шпански премијер Педро Санчез изјавио је јуче да ће његова влада гласати против Нацрта споразума о "Брегзиту" уколико садашњи текст о Гибралтару не буде промијењен.

Гибралтар ће напустити ЕУ заједно с Британијом у марту сљедеће године иако је 96 одсто становништва на референдуму 2016. године гласало за останак у европском блоку.

- Знамо колико је тешка ситуација у Британији, али могу да кажем да се Њемачка слаже са оваквим споразумом о изласку - рекла је Меркелова у обраћању њемачким посланицима.

Она је додала да њена влада жали збг тога што Британија одлази, али да поштује њену одлуку.

- Ми желимо - и то је наш фундаментални интерес - да имамо добре односе с Британијом у будућности- нагласила је Меркелова.

Коментаришући резервни аранжман за границу између Републике Ирске и Сјеверне Ирске, који треба да осигура да не буду уведене контроле, Меркелова је рекла да је веома тешко ријешити ту ситуацију.

Британски министар рада и пензија, Амбер Рад, изјавила је у међувремену да у британском парламенту нема подршке за опцију да не буде договора са ЕУ.

Она је додала да неће бити другог референдума уколико посланици не прихвате Нацрт споразума који је предложила премијерка Тереза Меј.