latinica  ћирилица
21/11/2018 |  12:33 ⇒ 22/11/2018 | 07:54 | Аутор: РТРС

Обиљежена крсна слава МУП-а; Полиција гарант безбједности (ФОТО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске прославило је у Бањалуци крсну славу, Светог архангела Михаила. Служен је парастос страдалим припадницима, положени су и вијенци на Централном спомен-обиљежју МУП-а Српске.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, директор Полиције Српске Дарко Ћулум, делегација Народне скупштине, делегација Владе Српске, мандатар за састав нове владе Радован Вишковић.

На споменик су вијенце положили и представници републичке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Минутом ћутања одата је почаст страдалима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик поручио је да не смије бити заборављено више од 780 припадника Министарства унутрашњих послова Српске који су животе дали за слободу српског народа и одбрану Српске.

"Евоцирамо данас успомене на њих, као и на ослободиоце Бањалуке из 1918. године. Слободу, која је резултат свих наших страдања, спремни смо да чувамо", рекао је Додик на обиљежавању крсне славе МУП-а Републике Српске. Он је истакао да је синоним за слободу српског народа - Република Српска.

 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да је данашњи датум изузетно значајан јер се односи на неколико важних догађаја.

"Имамо Дан ослобођења Бањалуке, на данашњи датум је парафиран Дејтонски мировни споразум, а обиљежавамо и крсну славу МУП-а Републике Српске", рекла је Цвијановићева и додала са су припадници МУП-а једина униформисана сила Републике Српске и показују то чувањем идентитета и националног обиљежја, али и оно што је најважније остваривањем велике улоге.

Истакла је да је каo предсједница Владе задовољна сам што је била у позицији да претходних година уложи много више средстава у област безбједности, наоружање, опремање и изградњу објеката за полицију.

 

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да су 782 полицајца дала живот за стварање Српске и одбрану вјековних огњишта.

"То су наши витезови и јунаци које не смијемо никада заборавити. МУП ће и даље наставити да се брине о безбједности грађана и заштити свих вриједности у Српској", нагласио је Лукач.

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

 Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Крсна слава МУП-а (Фото: РТРС)

Крсна слава МУП-а (Фото: РТРС)

Крсна слава МУП-а (Фото: РТРС)