latinica  ћирилица
21/11/2018 |  13:51 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Кључни проблем у БиХ - улога међународне заједнице

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас да је кључни проблем у БиХ улога међународне заједнице која је од успостављања БиХ прибјегавала великом интервенционизму.

- Интервенционизам је био креиран онако како није могао да ухвати коријена на овом простору. Чим имате одређене интервенције и експерименте, а то не може да нађе упориште у ономе што осјећају, желе и мисле народи у БиХ, не може да успије као идеја - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска јака и стабилна, те да се треба радити на очувању институција Српске.

- Када је ријеч о ситуацији у БиХ, онда морамо признати да је једнако комплексна или комплекснија од оне каква је била на почетку нашег заједничког живота након рата и потписивања Дејтонског мировног споразума када је успостављена једна другачија БиХ - додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, проблеми у БиХ су у другом ентитету, односно у односима Бошњака и Хрвата.

- Очито да још не разријешене формуле у представљању народа и начина како бивају изабрани њихови представници остаје отворено питање. То је оптерећујуће за све у БиХ, мада сам задовољна што Република Српска није дотакнута на негативан начин - каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да неповјерење у БиХ није постало мање, него и веће због одређених дешавања посљедњих година.

- Жалим што се међународна заједница није прије неколико година повукла из БиХ и изашла из менаџмент сфере која је активна. Ако вам дневно стране дипломате желе утицати на рад институција или представнике у институцијама, онда ту нема среће - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да, ипак, вјерује да се у БиХ може сјести и договарати.

- Поприлично сам и свјесна да у БиХ имате бар једну страну која не жели унутрашњи дијалог, него се ослања на интервенционизам међународне заједнице. Нажалост, нисмо далеко одмакли, говорим о БиХ, али вјерујем да Република Српска стабилно корача у будућност свјесна својих потенцијала и важности да очувамо стабилност - закључила је Цвијановићева.