latinica  ћирилица
21/11/2018 |  14:29 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Седмични састанци функционера Српске и представника Српске на нивоу БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће се убудуће сви важни функционери Републике Српске и представници Српске на нивоу заједничких институција БиХ седмично састајати да би разговарали о важним питањима.

Додик је рекао да је то била једна од тема данашњег првог радног састанка с предсједницом Републике Жељком Цвијановић и мандатаром за састав нове владе Српске Радованом Вишковићем.

Он је поручио да представници Републике Српске у Сарајеву не могу ништа да раде, посебно не индивидуално, без сагласности институција Српске, чије политике морају спроводити.

- Желим да вратим снагу Српској, да појачамо одговорност сваког представника који је у име српског народа и Републике добио било коју функцију и запослење у Сарајеву. Тамо ме интересују људи који имају висок степен патриотизма, оданости српском народу и Републици Српској - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да представници Српске на нивоу БиХ заједно са институцијама Српске морају да раде на смањењу међународног интервенционизма који је нанио много штете свима у БиХ, а посебно Републици Српској.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је на састанку разговарано и о формирању нове владе, али и њеној реорганизацији.

- Прије годину дана сам говорила о неопходности реорганизације владе да би се омогућило више иницијативе, кретања - рекла је Цвијановићева.

Додала је да је разговарано и о томе шта ће бити задаци нове владе, о ономе што је радила претходна, а што мора да настави нова влада.

- Много је започетих процеса, причали смо о финансијској ситуацији, обавијестила сам мандатара да је буџет стабилан, да ће све обавезе бити извршене, да је то прилично лагодна позиција у односу на ранија времена, а уз то још ако имате скупштинску већину која је тако широка треба само да радите - рекла је Цвијановићева.

Вјерује да ће нова влада имати добре кадрове, да ће постојати појачана активност, али и одговорност њених чланова.

- То ће бити много боља позиција него што сам ја имала када некада нисте могли да тражите апсолутно појачану одговорност и нисте могли да прибјегнете одређеним санкцијама зато што сте имали већину такву каква јесте. Сада је то друга прича и сваки човјек који дође на позицију министра, директора - мора да зна да није незамјењив - закључила је Цвијановићева.