latinica  ћирилица
21/11/2018 |  14:56 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Одбачене злонамјерне оптужбе о блокирању рада комисија

Министарство финансија и трезора БиХ данас је као неоправдане и злонамјерне одбацило оптужбе појединаца према којима представници овог министарства блокирају додјелу грантова из буџета за ову годину на снову јавних позива за пројекте културе, спорта, науке и иноваторства.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Ресорни министар Вјекослав Беванда сматра да је малициозно извјештавање о овом питању у којем се потенцира његова страначка припадност, јер је много важнији од тога став Министарства, чији је лидер, да се јавни позив не смије претворити у пијацу и да грантови могу бити додијељени искључиво у складу са условима јавног позива.

Представници Министарства који учествују у раду ових комисија јесу државни службеници, а не чланови политичких партија и њихов је задатак да прате да се на законит начин додијеле та финансијска средства.

У саопштењу Министарства финансија и трезора БиХ истиче се да њихови представници неће дати сагласност за оно што није усаглашено с јавним позивом и гдје услови нису испоштовани, нити ће ставити свој потпис ни на један записник уколико нису испоштовани закони и услови јавног позива које расписује Министарство цивилних послова БиХ.

Из Министарства финансија и трезора БиХ наглашавају да су неоправдане и злонамјерне оптужбе појединаца који износе у јавност да чланови комисије из овог министарства блокирају рад и не долазе на сједнице, посебно јер су они који оптужују све вријеме изборне кампање одсуствовали са сједница и тиме успорили комплетан процес одлучивања.

- Чињеница је да су представници Министарства финансија и трезора БиХ били најредовнији на сједницама комисија, а само једном се десило да су два од три представника нашег министарства били спријечени да дођу на једну од тридесетак одржаних сједница, а то је била посљедња - истиче се у саопштењу.

Беванда је поновио да ће сагласност овог министарства бити дата само кад буду испоштовани закони и услови јавног позива без обзира колико се некоме журило да се новац из буџета подијели институцијама које су аплицирале.

"Глас Српске" је 17. новембра објавио текст под називом "Путем комисија блокирају Савјет министара" у којем је наведено и да су функционери ХДЗ-а БиХ пронашли нови, ефикасан начин да закоче рад Савјета министара и покажу незадовољство због избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, а да при томе њихови министри не буду директно оптужени за опструкције заједничких институција.

Након што се врх ХДЗ БиХ нашао на мети жестоких критика зато што се њихови министри нису појавили на двије сједнице Савјета министара, у врху ове странке су, према наводима "Гласа Српске", скренули пажњу својим људима да доношење одлука блокирају преко комисија и других тијела која припремају материјале за сједнице Савјета министара.