latinica  ћирилица
21/11/2018 |  15:19 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

СДП-овац Пударић даје упутства Арнаутовићу из ЦИК-а?

Читалац портала Dnevnik.ba послао је данас редакцији фотографију на којој су у угодном разговору Светозар Пударић, високи функционер СДП и Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије. Фотографија је настала у једном сарајевском ресторану.
СДП-овац Пударић даје упуте Арнаутовићу из СИП-а? (Foto:Dnevnik.ba) -
СДП-овац Пударић даје упуте Арнаутовићу из СИП-а? (Foto:Dnevnik.ba)

Централна изборна комисија требало би да засједа наредне седмице у Сарајеву када ће јавност добити можда више информација о томе на који начин ће се попуњавати федерални Дом народа.

Иначе, бошњачке политичке странке већ неколико мјесеци врше притисак на ЦИК и његове чланове због уставне кризе у којој се БиХ налази.

Резултати општих избора у октобру 2018. године неће се у потпуности моћи провести, а Федерацији БиХ пријети блокада. Будући да Парламентарна скупштина БиХ није испоштовала Уставни суд БиХ и његову пресуду у предмету "Љубић" којом су неуставним, дискриминаторским и неважећим проглашене одредбе које се односе на избор посланика у федерални Дом народа, није могуће формирање Дома, а тако ни избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, те формирање нове владе ФБиХ.

Поједини чланови ЦИК-а залажу се за примјену пописа становништва из 2013. године у складу с Правилником о раду којим је наложено да ЦИК након сваког пописа становништва преиспита број посланика који се из сваког кантона у ФБиХ делегирају у федерални Дом народа.

За примјену пописа из 2013. године залажу се и хрватске политичке странке, примарно Хрватски народни сабор, међутим, бошњачке странке желе примјену пописа становништва из 1991. године која им омогућава да делегирају Хрвате из већинских бошњачких кантона, попут Босанско-подрињског који са 24 Хрвата на задњем попису даје једног Хрвата у федерални Дом народа као и Посавски у којем има скоро 40.000 Хрвата.

Примјеном пописа из 1991. године озаконило би се етничко чишћење тзв. Армије РБиХ у појединим дијеловима ФБиХ, али и омогућио наставак мајоризације хрватског народа, односно могућности да бројнији Бошњаци Хрватима изаберу њихове представнике у федерални Дом народа.

Извор: Dnevnik.ba