latinica  ћирилица
21/11/2018 |  16:23 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Приједор- Изложба "Црква божји дар људима на земљи"

У Приједору је отворена изложба под називом "Црква божји дар људима на земљи", аутора Недељка Радића. Представљена је и инсталација "Црква из Бешенова", рађена по узору на посљедњу задужбину Немањића са Фрушке Горе.

Макету цркве у Бешенову, Радић је израдио уз помоћ свештеника Српске православне цркве.

Каже, главни мотив за настанак дјела било је оживљавање успомене на овај храм, који је данас руиниран.

"Порука је једноставна. Сматрам да много више њежности треба да гајимо према цркви. Видите шта се дешаца са СПЦ у Црној Гори, готову цркву Црногорци руше, а да не кажем на Косову и Метохији", истиче Недељко Радић, аутор изложбе.

Црква у Бешенову изграђена је око 1290. године, и посљедња је задужбина династије Немањића. Обнова овог фрушкогорског храма почиње ускоро, а њена макета биће трајно изложена на Мраковици.

"То је та веза Приједора и цркве у Бешанову, а интересантно је то да је она ручно направљена, и да представља праву исконску макету оне цркве која ће за коју годину осванути у нормалном издању на обронцима Фрушке Горе", каже професор, Бранислав Кецман.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора.

"Наравно да ћемо наћи и као љубитељи ликовне умјетности и умјетности уопште, своје мјесто, а град Приједор је ту да ове активности и активности сличног садржаја подржи", рекао је Александар Миљуш, замјеник градоначелника Приједора.

"Црква из Бешенова" трећа је инсталација приједорског умјетника Недељка Радића, а велику пажњу публике привукле су и његове инсталације "Дјевојка на пенџеру" и "Царска шума".