latinica  ћирилица
21/11/2018 |  17:55 | Аутор: СРНА

Којић: Наставити истрагу против високих званичника некадашње БиХ

Важно је да Тужилаштво БиХ у предмету "Добровољачка" настави истрагу против некадашњих високопозиционираних војних, полицијских и политичких званичника БиХ јер је познато како се десио злочин над младим војницима ЈНА у тој сарајевској улици у мају 1992. године, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Коментаришући наредбу Тужилаштва БиХ о отварању поновне истраге против пет лица у предмету "Добровољачка улица", Којић је за Срну изјавио да, уколико се та одлука не буде односила на високопозициониране војне, полицијске и политичке званичнике БиХ, онда може рећи да је резултат политичког притиска бошњачког руководства.

"То самим тим значи да је то једна врста политичке одлуке којом се жели амнестирати тадашње високо руководство које је издало наредбу за убијање и масакр младих војника ЈНА у Добровољачкој улици", рекао је Којић.

Он каже да се плаши да Тужилаштво БиХ у овом случају покушава да направи баланс, односно да каже да ће, ипак, против одређеног броја лица бити настављена истрага, али да се одустаје од истраге против најодговорнијих за тај злочин.

"Чекаћемо да видимо на која се лица односи наставак истраге у предмету `Добровољачка` и да у складу с тим кажемо конкретије мишљење", рекао је Којић.