latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:05 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Додик против шпијуна

Пред новим чланом Предсједништва БиХ Милорад Додик налази се најважнији посао, готово немогућа мисија, демонтирања обавјештајног сектора који чине више десетина различитих безбједносних агенција које су до сада радиле искључиво у интересу једне партије и једне "династије", упозорава за "Вести" Џевад Галијашевић, стручњак из области борбе против међународног тероризма и рада тајних служби.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

- Босна се већ годинама уназад суочава са веома озбиљним проблемом радикалног ислама, терористичким пријетњама Европи, малим халифатима, вехабијским насељима и параџематима. Када се томе дода да се у Сирији и даље налази неколико стотина бораца из БиХ који имају мрежу помагача у самој институционалној структури државе, тада је јасно да безбједносне службе нису радиле добро свој посао и да нешто хитно треба промијенити. "Пипци" полувехабијске и полуосманске "династије Изетбеговић" увелико су пустиле корјење и уколико се ништа не предузме да се они сасијеку, а безбједносне службе врате у домен њиховог рада, плашим се да БиХ нема будућности, као ни идеја Додика да дође до успостављања нових партнерских односа између Срба и Бошњака који би били базирани на обостаном повјерењу - истиче Галијашевић.

Он додаје да ће до највећег противљења доћи управо у "кровним" безбједносним службама као што су МУП и Обавештајно-безбедносна агенција.

- Зато је пред Додиком готово немогућа мисија да протјера из свих заједничких институција кадрове из криминалног насљедника АИД-а, који под кишобраном заједничке Обавјештајно- безбједносне агенције, спроводи специјалне, антиуставне операције којима се руши могућност договора Срба и Бошњака по било ком питању, на било ком послу - тврди Галијашевић.

Галијашевић истиче да је годинама у безбједносном сектору БиХ вршена негативна селекција у којој су чланство у СДА или Младим муслиманима били боља препорука од стручности.

- Истовремено, уз људе задојене радикалном идеологијом Алије Изетбеговића, ту су и бројни припадници обавјештајних и безбједносних служби у БиХ који су починили ратне злочине, али су до сада били заштићени радом у разним "службама" и чињеницом да није било озбиљније воље да дође до темељне реформе безбједносног сектора која би подразумијевала и ослобађање од оваквих кадрова - закључује Галијашевић.

Извор: vesti-online.com