latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:12 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

Институције БиХ да реагују на одлуку самопроглашеног Косова

Привредна комора Републике Српске оцијенила је одлуку власти самопроглашеног Косова о увођењу царине од 100 одсто на производе из БиХ као политичку, због чега је неопходно да хитно реагују надлежне институције БиХ.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић изјавио је да ова комора очекује да на одлуку Приштине реагују и надлежни у ЦЕФТА, као и званичници Брисела, јер се на овај начин директно крше међународни споразуми о слободној трговини.

Он каже да у Привредној комори Републике Српске осуђују ову одлуку и сматрају да је потпуно неприхватљива, као и да представља наставак активности започетих прије петнаестак дана, када је самопроглашено Косово увело порез од 10 одсто на увоз производа из БиХ.

"Ако посматрамо структуру спољнотрговинске размјене, самопроглашено Косово није у врху наших партнера. Размјена Републике Српске са самопроглашеним Косовом износи тек око 0,5 одсто укупне робне размјене", рекао је Благојевић.

Он је истакао да је за Српску свако тржиште важно, посебно ако се у обзир узме домаћа привреда и чињеница да у укупној размјени, која је за девет мјесеци ове године износила око 33 милиона КМ, око 31 милион КМ био извоз производа Српске на тржиште Косова.

Према његовим ријечима, важно је да реагују надлежни органи како би ова одлука што прије била стављена ван снаге и да домаћа привреда не би трпјела додатну штету.

БиХ и Србија јуче су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол, а данас је замјеник косовског премијера Енвер Хоџај објавио на "Твитеру" да је влада у Приштини донијела одлуку о увођењу царина од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије "да би заштитила виталне интересе".