latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:55 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Инцко: Подршка Додиковој најави да ће од ЕУ тражити статус кандидата за БиХ

Високи представник Валентин Инцко поздравио је најаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће иницирати да Предсједништво упути захтјев Бриселу да БиХ што прије буде одобрен статус кандидата у ЕУ.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

"Поздрављам најаву предсједавајућег Додика коју ћу схватити као показатељ да је спреман уложити енергију у питања у вези са ЕУ", рекао је Инцко за портал "Вијести".

Инцко се нада да ће чланови Предсједништва БиХ у мандату 2018-2022. бити у стању да створе позитивну политичку климу, у којој ће фокус бити на питањима у вези са интеграцијом БиХ у ЕУ, као и на другим конкретним питањима, попут економије, образовања и здравства.

"Мој став о томе је годинама јасан, а то је да БиХ треба раније дати статус кандидата, а само чланство касније, када буду испуњени услови. Драго ми је да се предсједавајуци Додик и ја слажемо у вези са овим", истакао је Инцко.

Коментаришући закључак лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића да треба затворити ОХР, Инцко је рекао да одлуку о окончању мандата високог представника доносе Управни одбор Савјета за спровођење мира и Савјет безбједности УН.

Инцко је поручио да би најбољи начин да политичари убрзају затварање ОХР-а било спровођење програма "пет плус два", посебно другог циља предвиђеног овим програмом, а то је позитивна процјена ситуације у БиХ коју доноси Управни одбор ПИК-а на основу потпуног поштивања Дејтонског мировног споразума.

Када је ријеч о попуњавању Дома народа Парламента Федерације БиХ, Инцко је навео да давање првенства Изборном закону БиХ у односу на федерални Устав у дијелу који се односи на састав институција Федерације може имати врло озбиљан утицај у будућности.

Према његовим ријечима, став ОХР-а у вези са Домом народа Федерације и примјеном Устава ФБиХ увијек је био принципијелан, односно да до окончања изборне реформе треба у цијелости примјењивати Устав ФБиХ, и када је ријеч о попису и када је ријеч о такозваном правилу да се у Дом народа бира по један представник из сваког народа из сваког кантона уколико је такав изабран у кантоналну скупштину.

"Овим принципом обезбјеђује се да сви конститутивни народи из сваког кантона имају своје представнике у Дому народа ФБиХ. Једноставно речено, овај принцип је један од начина да се обезбиједи равноправност свих конститутивних народа широм БиХ. Стога је ријеч о основном елементу БиХ као мултиетничком друштву и елементу дуготрајне стабилности земље", истакао је Инцко.

За наводе ХДЗ-а БиХ да је избор /предсједника Демократског фронта/ Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа нелегитиман Инцко је рекао да су овогодишњи општи избори у БиХ спроведени у складу са Уставом и Изборним законом.

"Уколико политичке странке желе да измијене начин избора чланова Предсједништва то могу учинити тако што ће те прописе измијенити у парламенту. Моја је улога, као тумача цивилног аспекта Мировног споразума, да обезбиједим да се постојеће уставне одредбе примјењују све док се то не уради", рекао је Инцко и подсјетио да Устав подразумијева да сваки члан Предсједништва представља не само свој конститутивни народ, него и ентитет из кога је изабран, те земљу у цјелини.