latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:05 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Бити полицајац - обавеза која се живи 24 часа дневно

Бити савјестан полицајац обавеза је која се живи 24 часа дневно - кажу момци у униформама, али и они без њих. Немају радно вријеме и увијек су спремни да се одазову на позив за помоћ.

"Звали смо полицију и она је била та која нас је усрећила и спасила дјецу са обалног стуба који је са двије стране окружен водом", каже Срећко Ускоковић, отац једног од дјечака који су спашени акцијом припадника Полиције из Фоче.

"Наравно да се поносим тим, међутим не сматрам то неким личним успјехом већ нормалним задатком сваког човјека", истиче Ђорђе Елек из Полицијске управа Фоча.

Немања каже да полицајац није само у униформи, аутомобилу са ротацијом, са и без оружја.

Једном полицајац, увијек полицајац. Двадесет четири часа, каже, живе на часној дужности. Мале и велике, акције, знане и незнане. Важно је бити од користи.

"То су сличне акције гдје смо помагали људима који су дошли у неки проблем због временске непогоде, опасност од других људи, нападача наоружаних ножем, пиштољем и других проблема", наводи Немања Тривун, Полицијска управа Фоча.

За један од подвига, захвалност никада нису добили, али су многима спасили живот. Десетине их је који дарују крв.

Милован Рашевић, полицајац Полицијске управе из Фоче каже да је преко 20 пута даривао крв и да му је част и задовољство да је помогао некоме у лијечењу.

Тако из године у годину. Зато је ваљда ова професија толико и омиљена међу онима који тек треба да одлуче шта ће у животу радити. У анкетама међу дјечацима, највише их машта да постану полицајци.