latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:29 ⇒ 22/11/2018 | 09:00 | Аутор: РТРС

Савјет за заштиту уставног поретка брана потенцијалним пријетњама

Република Српска добила је ново тијело – Савјет за заштиту уставног поретка. Задатак му је да прати и разматра ситуацију у области заштите уставне позиције и надлежности Српске и њених институција. Имаће искључиво савјетодавну улогу предсједника Републике и њених институција, без уплитања у надлежности постојећих агенција.

Савјет за заштиту уставног поретка бавиће се евентуалним пријетњама и свим могућим активностима које угрожавају или су усмјерене на угрожавање уставног поретка и у складу с тим предлагати мјере, савјете и закључке предсједнику Републике, ради елиминисања пријетњи.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић, поручила је да је ово тијело давно конципирано и да је потребно Српској.

"То је сасвим нормално, а у свијету постоје службе различите величине и опремљености за овакву врсту посла. У свему овоме нема ништа посебно, спектакуларно, нити скривених прича", поручује Цвијановићева.

Слично је поручио и предсједвајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Каже да Српска, по уставу, има право да штити своју слободу и институције и да прати све који су против уставног поретка.

Подсјећа да је та надлежност, насиљем међународне заједнице, пренесена на ниво БиХ, формирањем Обавјештајно-безбједносе агенције.

"Оно што смо имали од обавјештајне службе на нивоу БиХ, имали смо субверзивни и непријатељски рад према Републици Српској и у том погледу не можемо да имамо повјерења. Зато је сад сасвим логично да поступимо у складу са Уставом и утврдимо Савјет за заштиту уставног поретка, који ће касније радити на предлагању оквира којима ће се створити организациони и персонални састав оних који ће се професионално бавити питањем заштите Устава", рекао је Додик.

Савјет ће предводити Синиша Каран, а чиниће га још Предраг Ћеранић, Средоје Новић, Срђан Рајчевић и Драга Мастиловић.

"То није обавјештајна служба, али Савјет може да заузме став о питању рада органа безбједности, па и оних на нивоу БиХ. Дакле, да помогне предсједнику Републике да дефинише јавне политике у области безбједности", истакао је Предраг Ћеранић, члан Савјета за заштиту уставног поретка.

Одлука о именовању чланова Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске објављена је у Службеном гласнику прије пет дана, а на снагу ће ступити за три дана.