latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:37 ⇒ 22/11/2018 | 09:32 | Аутор: СРНА

Вучић: Упознаћемо свијет о нецивилизацијској одлуци Приштине

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је послије сједнице Савјета за националну безбједност, поводом одлуке Приштине о повећању таксе на 100 одсто за српске производе, да је суштински донесена забрана протока робе.
Александар Вучић -
Александар Вучић

Вучић је навео да је на сједници свако добио задатак и да очекује да ће се Влада сутра обратити свим владама земаља чланица Савјета безбједности УН и земаља ЕУ и да ће навести чињенице о кршењу Цефта споразума и ССП-а.

"Договорили смо да сви надлежни буду у пуној приправности за случај било каквог даљег ирационалног и суманутог понашања приштинских органа власти. Сви су добили задатке и у вези са тим предузимаће мјере. Мораћемо да предузмемо разноврсне мјере да бисмо упознали свијет о ономе што се чини и да бисмо помогли нашем народу на Косову и Метохији", истакао је Вучић.

Он је рекао да одлука Приштине није цивилизацијска, нити разумна, те да се не може рачунати на рационалне потезе Приштине у будућности.

"Због тога Србија показује страх и бригу, не зато што је слаба, већ зато што брине за очување мира", напоменуо је Вучић.

Он је поручио да Србија неће узвраћати сличним мјерама јер жели да остане поуздан партнер свима, те истакао да је гарант за боље односе слободан проток роба, људи, капитала и услуга.

Поручује да је изјава Федерике Могерини, која је осудила приштинске мјере, логична.

Раније данас Вучић је упознао амбасадоре Русије и Кине Александра Чепурина и Ли Манчанга да најновије мјере Приштине да уведе царине од 100 одсто на робу из централне Србије воде ка дестабилизацији цијелог региона, те да могу довести и до дубље ескалације сукоба.

Вучић је замолио амбасадоре да предсједнике њихових држава обавијесте о најновијем неодговорном потезу Приштине, саопштила је прес-служба предсједника Србије.

Амбасадори Чепурин и Ли изразили су пуну подршку напорима Србије да кризу ријеши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих споразума и уговора у региону.

Вучић и амбасадори Чепурин и Ли су се договорили да буду у свакодневном контакту док криза, коју је Приштина изазвала, не буде превазиђена, наводи се у саопштењу.

Дан након што самопроглашено Косово није постало члан Интерпола, приштинске власти су увеле таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, као и БиХ која је такође гласала против пријема Приштине у Интерпол.