latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:48 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Звиздић: Погрешна одлука Приштине

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је да је погрешна одлука самопроглашеног Косова о увођењу стоодстотних царина БиХ и Србији, те навео да су, уколико је то био одговор због резултата гласања за чланство у Интерполу, власти у Приштини одабрале погрешне методу и начин да реагују.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

Звиздић је нагласио да је ова одлука, која руши постулате, циљ и намјену због које је основана ЦЕФТА, донесена без разлога и да ће бити повучена.

Он је истакао да је неколико пута у Савјету министара покретао питање релаксације односа са самопроглашеним Косовом и додао да ће реаговати као предсједавајући Савјета министара.

"Пут је дијалог, разговор и компромис, као и поштовање међународних стандарда", рекао је Звиздић за Н1.

Говорећи о одласку у Беч и утисцима, Звиздић је истакао да је најзадовољнији због чињенице да је поновљено јако опредјељење ЕУ да западни Балкан и даље остаје у фокусу ЕУ.

"И ту је било ријечи о ЦЕФТА и првом кораку које је Косово предузело и увођењу царине од 10 одсто. Поновио сам снажно опредјељење БиХ ка европским интеграцијама. До краја године ћемо реализовати додатне одговоре. Мислим да нови сазив Предсједништва БиХ треба отићи у Брисел, понијети одговоре на додатна питања и тако исказати опредијељеност БиХ ка ЕУ интеграцијама", рекао је Звиздић.

Он каже да није могуће да БиХ добије статус кандидата, а да претходно не испуни све услове, те наглашава да позитивно оцјењује изјаву предсједавајућег Предсједништав БиХ Милорада Додика о опредијељености за ЕУ интеграције.