latinica  ћирилица
21/11/2018 |  20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Скопље: Груевски ће бити изручен Македонији

Натписи о томе да је Николи Груевском одобрен азил су лажни, он ће бити изручен Македонији и одслужиће затворску казну, изјавио је данас портпарол македонске владе Миле Бошњаковски.
Никола Груевски (фото: VOA News) -
Никола Груевски (фото: VOA News)

Он је навео да македонска влада очекује да од власти у Мађарској да опозову одлуку о азилу и да ће Груевски бити изручен.

- Поступак за екстрадицију је започет, документација је послата властима у Мађарској и то је посебан поступак у односу на поступак за азил - рекао је Бошњаковски.

Подсјетио је да је Мађарска чланица Европске уније и НАТО и да у свим поступцима за екстрадицију између Македоније и Мађарске који су до сада постојали ни у једном тренутку није указано на одређене неправилносту у раду судских поступака у Македонији.

Он није коментарисао изјаву предсједника Србије Александра Вучића о кретању Груевског, тј. да је пропуст у томе што није постојала међународна потјерница у том тренутку и да је Груевски могао легално да прелази границе.

Такође, није хтио да коментарише ни хапшење бившег директора Службе безбједности у Македонији Саше Мијалкова ни да ли су заиста постојала оперативна сазнања о његовом потенцијалном бјекству, наводећи да Влада никада не коментарише активности које су повезане са судском влашћу.