latinica  ћирилица
21/11/2018 |  20:42 | Аутор: СРНА

САД: Војницима дозвољена употреба смртоносне силе

Америчким војницима распоређеним на граници са Мексиком дозвољена је употреба смртоносне силе усљед доласка каравана миграната, саопштено је из Бијеле куће.
Америчка војска на граници са Мексиком - Фото: Getty Images
Америчка војска на граници са МексикомФото: Getty Images

У одредби којом се дозвољава употреба силе наводи се да ће војницима бити дозвољено да изврше заштитне активности које министар одбране сматра неопходним за заштиту границе, укључујући употребу силе, чак и смртоносне, уколико је потребно, јавио је лист Милитари тајмс.

Лист јавља да је шеф кабинета Бијеле куће Џон Кели потписао синоћ одредбу.

Кели је истакао да је одобравање такве одредбе било неопходно, јер обавјештајне службе сматрају да би хиљаде миграната који су дошли до границе Мексика и САД могли да буду насилни према чуварима на граници.

Портпарол Министарства одбране САД рекао је да је овакав потез био неопходан, како би се заштитили интегритет јужне границе и чувари на граничном прелазу.

Амерички предсједник Доналд Трамп наредио је раније распоређивање војске на границу са Мексиком, усљед доласка миграната из Централне Америке, који покушавају да дођу до САД и тамо траже азил.

Пентагон је јуче саопштио да ће распоређивање 5.900 војника на јужну границу САД пореске обвезнике коштати најмање 72 милиона долара.

Мексико је објавио да се у мигрантском каравану налази најмање 5.600 људи.