latinica  ћирилица
22/11/2018 |  09:53 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Сметам онима који су окупирали ДНС због личних интереса

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се за сада неће приклонити ниједној политичкој партији, нити основати нову странку и да је најближи формирању независног посланичког клуба у парламенту Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић, који је прво смијењен са позиције замјеника предсједника ДНС-а, а потом и искључен из странке, каже да ће заједно са колегама сачекати коначну одлуку Главног одбора.

"Послије те одлуке договорићемо се како даље. Очекујем да нам се прикључи већина општинских одбора и локалних организација ДНС-а. То је она страначка база која је остала досљедна политици и принципима партије, дефинисаним 2000. године", рекао је Чубриловић за "Еуроблиц".

Према његовим ријечима, недопустиво је и неприхватљиво да неко ко је неколико седмица у партији, из ње избацује људе који су је основали.

"Што се тиче мог даљег дјеловања, остајем вјеран изворним политичким принципима ДНС-а, али не овим принципима које нам намећу неколико мјесеци. Савјест ми је чиста, остао сам вјеран принципима и програму ДНС-а због чега и сметам онима који су окупирали странку и ставили је у службу остварења властитих интереса", нагласио је Чубриловић.

Говорећи о будућности ДНС-а, Чубриловић је истакао да је та странка до прије неколико мјесеци могла да служи као узор по организованости и досљедности.

"На све ово што се дешава указивао сам на састанцима руководства странке али ме, нажалост, нису слушали. Слушали су неке друге људе, неке људе који су тек дошли у странку. Отворено сам тражио да се ДНС сам обрачуна у својим редовима, да се ослободи људи који су дошли у партију због личног интереса и које не занима оно што смо градили протеклих 18 година", истакао је Чубриловић.

Додао је да је странка тако дошла у ситуацију да они који су скоро јуче дошли у њу избацују осниваче партије.

"Десило се да придошлице у једном дану из партије искључе пет изворних чланова Предсједништва странке. И данас сматрам да је ово што се дешава у ДНС-у било непотребно и да смо морали и могли сачувати партију на изворним принципима на којима смо се и окупили 2000. године", оцијенио је Чубриловић.

Говорећи о судбини коалиције СНСД-ДНС-СП, Чубриловић је истакао да не може да суди у којем капацитету ће она опстати.

"Већи дио ДНС-а поштовао је споразум о коалиционој сарадњи, али је у току предизборне кампање дошло до различитог дјеловања на терену. Наравно да је СНСД сазнао за такве активности. Припадао сам групи људи у ДНС-у, којих није мали број, која је поштовала споразум до краја, због чега сам и постао мета групације која је радила другачије", рекао је Чубриловић.