latinica  ћирилица
22/11/2018 |  10:28 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Зворник - Повећан број расвијетљених кривичних дјела

Илегална трговина оружјем, кријумчарење и злоупотреба, међу најизраженијим су облицима криминала, а пограничне општине и градови су најчешће "станице" криминалаца.

Ни Зворник није изузетак. Захваљујући бројним акцијама Полицијске управе и Граничне полиције, у Зворнику је стање боље него раније.

Смањен је број регистрованих случајева и повећан број расвијетљених кривичних дјела. Из перспективе просјечног криминалца, кријумчарење оружјем је уносан посао. Захваљујући бројним акцијама и интензивном раду Граничне полиције и припадника Полицијске управе, у Зворнику је све већи број расвијетљених кривичних дјела из области кријумчарања и нелегалног посједовања оружја.

- Знамо сви да је ова земља изашла из рата прије неких двадесетак година, да је ту још много оружја, да је ово трусно подручје, да су илегалне миграције у току, да може бити много злоупотреба. Ми препознајемо те ризике, суочавамо се са њима. Свакодневно имамо разговоре са локалном заједницом, са локалном полицијом а имамо властите оперативне акције, каже Мирел Имамовић, командир Јединице граничне полиције Зворник.

У бројним пројектима укључена је и Градска управа.

- Сарадња се огледа у томе што су наше инспекције често присутне на граничним прелазима по захтјеву руководства Граничне полиције, појаснио је Миле Јовић из Градске управе Зворник.

За организовани криминал казне су од пет до 20 година затвора. Неријетко, у извршавању ових кривичних дјела укључена су и малољетна лица. Због тога је неопходна превентива. Свјесни су тога и у зворничким школама.

Горан Јовановић, помоћник директора ОШ "Свети Сава" из Зворника, наводи да у овој школи сваке године одржавају предавања у вези с овом темом.

- Као школа смо предузели све мјере да обезбиједимо дјецу. Имамо свог школског полицајца који се брине о безбједности дјеце, додаје Јовановић.

Борба против кријумчарења и нелегалног посједовања оружја биће и даље један од приоритета надлежних полицијских служби, а да би се наставило са позитивном трендом, неопходно је да се укључе и све структуре локалне заједнице.