latinica  ћирилица
22/11/2018 |  10:40 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Мондолони: Писмом Макрона Вучићу затворено питање инцидента

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони изјавио је да је писмом предсједника Француске Емануела Макрона предсједнику Србије Александру Вучићу у потпуности затворено питање инцидента у Паризу 11. новембра, на обиљежавању 100 година од завршетка Првог свјетског рата.
Фредерик Мондолони (фото: rs.ambafrance.org) -
Фредерик Мондолони (фото: rs.ambafrance.org)

Мондолони је потврдио да Макроново писмо Вучићу није протоколарно и да је упућено само Србији и пријатељском српском народу.

Он је поновио да је однос према Србији на обиљежавању стогодишњице Великог рата био "за жаљење" и захвалио Вучићу што је позитивно реаговао на прве званичне реакције након оног што се догодило у Паризу.

Одговарајући на питање може ли се Макроново писмо тумачити и као извињење, Мондолони је одговорио да је у сваком случају било реакција и да је он о томе говорио већ 12. новембра ујутро у својству амбасадора Француске и у своје лично име.

"То је била званична реакција. Консултације су се наставиле, а затим ово писмо у потпуности затвара то питање и показује нашу жељу да заједно са Србијом припремамо будућност. Председник Вучић и власти Србије такође су реаговале позитивно на наше прве реакције и ја им на томе захваљујем. Одмах након инцидента од 11. новембра, који је за жаљење", рекао је амбасадор Француске за РТС.

Мондолони је рекао да је предстојећа посјета Макрона Србији, 5. и 6. децембра јако важна и нагласио да је то прва посјета једног предсједника Француске Србији послије 17 година.

"То показује нашу вољу да се изнова ангажујемо, веома снажно у Србији и у региону. Наша воља је да још више развијамо наше партнерство на политичком, културном и економском плану. То је за нас веома значајна посета за коју желимо да буде упечатљива за наше стратешко партнерство", истакао је Мондолони.

Он је навео да ће једна од тема о којој ће бити ријечи бити и дијалог Београда и Приштине, те поручио да Француска недвосмислено подржава тежњу Србије да се прикључи ЕУ.