latinica  ћирилица
22/11/2018 |  10:46 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Стао увоз робе из Србије и БиХ у јужну српску покрајину

Због повећања царинске стопе на производе из Србије и БиХ за 100 одсто, јутрос на Косово и Метохију нису допремљени београдска штампа, млијеко, хљеб и други производи који су до јуче у јутарњим часовима допремани у продајне објекте на територији јужне српске покрајине.

Тржишни инспектори од 8 часова обилазе власнике трговинских ланаца и продавница и уручују им на потпис "наредбу" којом се обавезују да ће поштовати одлуку о повећању царинске стопе.

Бојан Рајковић, власник маркета "Анђела", највећег у Лапљем Селу код Грачанице, рекао је за Срну да је морао да потпише изјаву јер би, у супротном, услиједила забрана рада и покретање кривичне одговорности.

"У изјави се наводи да је власник трговинске радње у обавези да у продајном објекту не смије држати робу из Србије и БиХ на коју није плаћена царина увећана за 100 одсто, као ни роба која нема ознаку `Република Косово`", каже Рајковић.

Према информацијама из царинске и пореске управе самопроглашеног Косова, на прелазима Јариње, Брњак, на сјеверу Косова, Мердару, Бијелој Земљи, Мучибаби и прелазу Мутивода, од јутрос нема камиона који превозе робу из Србије и БиХ.

Координатор пореске управе за регион Косовске Митровице Катарина Адјанчић рекла је за Срну да су све службе, почевши од инспекцијских, преко пореских, до царинских служби и полиције добиле наредбу о спровођењу јучерашње одлуке о повећању царинске стопе на производе из Србије и БиХ.

"Ријеч је о одлуци којом се царинска стопа, која је прије неколико дана повећана на десет одсто, сада повећава на 100 одсто", навела је Адјанчићева.

Објаснила је да се на робу из Србије и БиХ, као и из других земаља плаћа и порез у износу од 18 одсто што ће, уз уведену царинску стопу, увелико угрозити снабдијевање тржишта на Косову и Метохији, првенствено прехрамбеним производима.

Иза одлуке о увођењу царинских стопа стоји одлука приштинских власти да се заокружи економска територија самопроглашеног Косова пошто ће, како тврде из Пореске управе Косова, сви надлежни органи самопроглашеног Косова, укључујући специјалне јединице РОСУ бити у обавези да спријече увоз робе из Србије и БиХ алтернативним путним правцима преко сјевера Косова.

Влада самопроглашеног Косова разматра и могућност да се камиони са робом која подлијеже царињењу, а потиче из Србије и БиХ, усмјеравају на прелаз Мердаре на путу Куршумлија-Подујево и да тај прелаз буде једини преко којег ће роба из ове двије земље моћи да се увезе.

У ишчекивању посљедица јучерашње одлуке приштинских власти трговци, за сада, не повећавају цијене, јер, како је за Срну рекла Адјанчићева, резерве робе и сировина које су увезене до јуче не подлијежу уведеним царинским стопама.