latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:06 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Рајилић: Стране судије радиле на штету Срба, потребна реформа правосуђа БиХ

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да је за 16 година постојења Суда и Тужилаштва БиХ доказано да су у свим предметима гдје су стране судије и тужиоци били умијешани, процеси рађени на штету Срба, а у корист друге двије зараћене стране, оцијенивши да је потребна реформа правосуђа БиХ.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Рајилићева је исправним, оцијенила потез Тужилаштва БиХ да поново отвори истрагу против пет лица у предмету "Добровољачка улица", али је напоменула да то значи да је страни тужилац Џад Романо био политички оријентисан, када је 2012. године, пред сам одлазак из БиХ, донио одлуку о обустављању истраге у овом случају.

"То значи да се руководио политиком, а не истином о злочинима почињеним над Србима", рекла је Рајилићева за Срну.

Према њеним ријечима, потребно је извршити реформу Суда и Тужилаштва БиХ у смислу да раде према праву и правди или да уопште не постоје као институције.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је наредило поновно отварање истраге против пет лица у предмету "Добровољачка улица". Из кругова блиских правосуђу БиХ, Срна сазнаје да је наређено поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића.

Овом одлуком ван снаге стављена је наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна одбачена.