latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:20 | Аутор: СРНА

Савчић: Све учинити да се подигне оптужница против одговорних за "Добровољачку"

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је Срни, поводом наредбе Тужилаштва БиХ за поновно отварање истраге против пет лица у предмету "Добровољачка улица", да треба све учинити да се у овом случају подигне оптужница и да одговарају они који су побили невине људе.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС


Савчић је нагласио да овај случај треба добро документовати и фокусирати се на конкретне догађаје како се опет не би дошло у ситуацију да оптужница буде одбијена.

"Не смијемо пропустити ту прилику. Добровољачка улица је специфична и била је напад на мир у БиХ, подмукао чин. Правне квалификације треба да дају правници. Овај случај требало би да буде примјер у правној историји да се то не понавља и да се више не смије толерисати", рекао је Савчић.

Он је поручио да је потребна потпуна реконструкција Суда и Тужилаштва и да странци оду из правосуђа БиХ.

"Комплетан правосудни систем зрео је за генерални ремонт", оцијенио је Савчић.

Тужилаштво БиХ наредило је јуче поновно отварање истраге против пет лица у предмету "Добровољачка улица", саопштено је из Тужилаштва.

Овом одлуком ван снаге је стављена наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

Уставни суд БиХ је на сједници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере са циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године.

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године.

У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.