latinica  ћирилица
22/11/2018 |  12:07 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Премијера луткарске представе "Доживљаји мачка Тоше"

У Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци премијером луткарске представе "Доживљаји мачка Тоше", по тексту Бранка Ћопића, сутра ће бити отворена 63. сезона. Режију, сценографију и дизајн свјетла потписао је Александар Пејаковић.

Редитељ представе Алексадар Пејаковић каже његов избор били су баш "Доживљаји мачка Тоше, јер се водио пишчевом изјавом да му је то најдраже дјело. Ћопићева дјела имају велики значај и шаљу дубоке поруке дјеци, каже Пејаковић.

- Ми смо покушали да се бавимо љењошчу, покушали смо да дјеци покажемо које то несташлуке и они имају док одрастају када избјегавају своје обавезе, а које пролази и мачак Тошо, а и он на крају постане моралан, рекао је Александар Пејаковић, редитељ.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да су Ћопићева дјела најизазовнији драмски предложак.

"Данас смо пред новим изазовом, да публици представимо, осим текстова чији су аутори наши домаћи писци, свакако и да афирмишемо наше младе снаге у театру", рекла је Маринковићева.

Насловну улогу, мачка Тошу глуми управо млади глумац, студент треће године Академије умјетности у Бањалуци Анандо Ченић.

- Ово ће ми бити значајно искуство, јер на Академији учимо превенствено драмску глуму. Представа ми је велики изазов, јер се први пут сусрећем са луткарском представом, рекао је он.

Премијера представе "Доживљаји мачка Тоше" биће одиграна сутра са почетком у 18 часова. Поред Ананда Ченића играју и Свјетлана Андрић, Ђурђа Вукашиновић, Драган Бањац и Жељко Милићевић.