latinica  ћирилица
22/11/2018 |  16:17 ⇒ 21:56 | Аутор: СРНА

Мектић тврди да у БиХ има само 3.500 миграната

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић изјавио је данас да се у БиХ не повећава број миграната и да је у фокусу рјешавање питања смјештаја тих људи, с обзиром на то да долази хладно вријеме и да се не може боравити напољу и у импровизованим шаторима.

Он је новинарима након сједнице Савјета министара на којој је разматрана информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ, рекао да се ништа спектакуларно не дешава на цјелокупној балканској рути и да намјера миграната није да остану у БиХ већ да иду даље према ЕУ.

- Према нашим подацима, има их укупно 3.500 у БиХ - рекао је Мектић.

Он је поновио да међу мигрантима може да се нађе и одређени број безбједносно интересантних лица, која се могу довести или у везу са тероризмом, или организованим криминалом.

- Та лица за која постоје одређене сумње, ми издвајамо, смјештамо их у Имиграциони центар, одређујемо им мјеру детенције, забране кретања. У међувремену, вршимо провјере како би дошли до стварног идентитета тих особа и како би провјерили о каквим се лицима ради - рекао је Мектић, наводећи да за 12 миграната постоји таква сумња и да се над њима ради и други дио оперативног посла, у смислу утврђивања њиховог стварног идентитета.

Према његовим ријечима, ако се идентификују као стварна безбједносна пријетња, они ће бити удаљени из БиХ.

Он је рекао да је, у договору са Међународном организацијом за миграције, одређено да објекат приватног предузећа "Мирал" у Великој Кладуши буде стављен у функцију за прихват миграната.

- Посебно смо фокусирали групу миграната која се смјестила на подручју Велике Кладуше, у мјесту Трнова, гдје су боравили у врло лошим условима и не могу поднијети сада овако хладно вријеме на том мјесту - рекао је Мектић.

Мектић је нагласио да је то договорено са ИОМ-ом, с обзиром на то да та међународна организација пласира средства одређена за тај пројект.

- Мислим да су ти људи већ премјештени у тај објекат. Тако да за све мигранте, који се тренутно налазе у БиХ, имамо капацитете да их смјестимо у задовољавајуће објекте. Не повећава се њихов број, чак је у неком не баш осјетном паду, смањује се број миграната - тврди Мектић.

Мектић се осврнуо и на питање колективног осигурање војника и полицајаца, истичући да он лично подржава ту врсту рјешења.

- Позвао би све који могу допринијети томе, посебно све укључених у израду буџета за 2019. годину да се обезбиједе финансијска средства за то. Немам процјену колико би то износило новца. С обзиром на све изазовније ситуације у којима се налазе полицајци то би било потребно и знак да држава стоји иза њих - рекао је Мектић.

Кад је ријеч о Правилнику о полицијски униформама, Мектић је рекао да је дошло од одређних измјена, односно поправки, којим се дјелимично удовољило домаћим произвођачима униформи, али да се, истовремено, не иде на уштрб квалитета нити изгледа тих униформи.