latinica  ћирилица
26/11/2018 |  10:14 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Пароди: Нема дознака новца док се не формирају нове власти у БиХ

Резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Франциско Пароди изјавио је да је финансијски аранжман ове институције и БиХ на паузи до формирања нових власти.
Франциско Пароди (Фото:sarajevo.ba) -
Франциско Пароди (Фото:sarajevo.ba)

"Наредних мјесеци не очекује се закључивање прегледа, нити дозначавање средстава. Чекамо формирање нових власти да бисмо се поново укључили у рад са њима", рекао је Пароди за "Дневни аваз".

Он је додао да ће, након што буду формиране нове власти, ММФ бити у прилици да сазна више о њиховим приоритетима када је ријеч о економској политици и реформама, те да ли су опредијељене за економски програм који ће подржати ова институција.

Пароди због тога није могао да говори о, евентуално, новим условима за наредну траншу зајма ММФ-а.

Резидентни представник ММФ-а рекао је да економија у БиХ пролази кроз циклични опоравак - остварује се годишњи раст од око три одсто, биљежи се ниска стопа инфлације, а незапосленост је смањена.

"Буџети су у суфициту, а банкарски систем у добром стању. Међутим, БиХ може и мора постићи много више", истакао је Пароди, прецизирајући да су потребни храбрији реформски напори.

Да би се то остварило, оцијенио је Пароди, неопходно је смањити непотребну бирократију, наставити поједностављивати порески закон и суочити се са проблемом неконкурентних предузећа у државном власништву која успоравају остатак привреде.