latinica  ћирилица
26/11/2018 |  11:41 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Исплаћена дуговања запосленим радницима ЖРС

"Жељезнице Републике Српске" су из прве транше кредита Свјетске банке исплатиле 51,8 милиона КМ дуговања за 2.519 запослених радника, саопштено је данас из овог предузећа.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Средства су искоришћена за измиривање обавеза за порезе и доприносе и исплату дуговања према радницима, односно уплате према Пореској управи Републике Српске у износу од око 33.998.940 КМ и према радницима 17.645.310 КМ.

"Након исплате дуговања свим тренутно запосленим радницима, која је крајем прошле недјеље завршена, дуговања према бившим радницима биће измирена из наредне транше кредита чија је реализација планирана у децембру", додаје се у саопштењу.

Активности на добијању наредне транше су започеле поступком верификације утрошеног новца из прве транше.

Управа "Жељезница Републике Српске" обавјештава запослене да уколико имају сумње у износе који су им исплаћени писани захтјев за провјеру доставе Сектору за рачуноводство и Служби за обрачун плата.

ИСПЛАТИТИ ДУГОВАЊА И ПРЕМА БИВШИМ РАДНИЦИМА

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности у "Жељезницама Републике Српске" Златко Марин очекује да ће ово предузеће исплатити дуговања и према бившим радницима, након што су имирене обавезе за 2.519 запослених радника.

"Има доста радника који су пензионисани, али и оних који су напустили наше предузеће. Према њима нису измирене обавезе и очекујем да ће овај проблем бити ријешен", рекао је Марин Срни.

Он сматра да није добро што се кредитним средствима измирују обавезе према радницима.

"Обавезе треба измирити, али неко би морао да одговара за губитке који су проузроковани у `Жељезницама`", додао је Марин.

"Жељезнице Републике Српске" су из прве транше кредита Свјетске банке исплатиле 51,8 милиона КМ дуговања за 2.519 запослених радника, саопштено је данас из овог предузећа.