latinica  ћирилица
26/11/2018 |  12:59 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Албанија и самопроглашено Косово договорили укидање царина

Владе Албаније и самопроглашеног Косова договорили су укидање царинских стопа, роминга у телекомуникацијама, као и још седам споразума у различитим областима.
Косово - царина - Фото: РТРС
Косово - царинаФото: РТРС

Споразуми су постигнути на заједничкој сједници која је одржана у Пећи.

Премијер самопроглашеног Коосва Рамуш Харадинај најавио је да ће двије економије бити уједињене и чинити једно економско тржиште.

Харадинај је истакао да самопроглашено Косово са усаглашава политику са САД, водећим глобалним фактором и стратешким партнерима са Запада.

"Албанија је увијек могла и може да рачуна на Косово, а Косово може да рачуна на Албанију као што је то потврђено 1999. године", рекао је Харадинај.

Премијер Албаније Еди Рама сматра да је увођење царинске стопе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ одговор на "неправду која се чини самопроглашеном Косову уз помоћ неевропских земаља".

"За кратко вријеме Косово и Албанија ће имати нулту царинску тарифу и пуну унификацију цариснке политике", рекао је Рама, уз коментар да је "данас вријеме сто процентне царинске стопе према сјеверу и нулет према југу".

Рама истиче да то није пријетња Србији, већ позив, да прати примјер сарадње самопроглашеног Косова и Албаније као, како каже, "двије независне државе".

"Помама Србије да блокира Косово у регионалним и међународним организацијама је необјашњива, посебно њена улога у повлачењу признања", оцијенио је Рама.

Рама је позвао Приштину и Тирану да успоставе заједнички финансијски фонд из којег се финансирале активности на интеграцији "двије земље" у ЕУ до 2025. године.

Састанак у Пећи био је пети састанак влада самопроглашеног Косова и Албаније.