latinica  ћирилица
30/11/2018 |  10:31 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Требиње: Промовисана књига "Херцеговачки нокаут" Шћепана Алексића

У требињској Народној библиотеци промовисана је књига "Херцеговачки нокаут" књижевника и публицисте Шћепана Алексића из Билеће.

Ово је најновија, осма Алексићева књига по реду, а Херцеговина и Херцеговци су његов непресушни извор литерарне инспирације.

Књигу "Херцеговачки нокаут" чини 12 приповиједака у којима Алексић доноси приче о судбинама херцеговачких исељеника, који су селећи се из завичаја, мјесто под сунцем тражили широм свијета. Међу њима је највише оних, који су одлазили у обећану земљу- Америку, за коју Алексић каже да је земља сваког добра, али и сваког зла.

- Ово су судбине које би могле да стану у стотину романа, а не један, јер херцеговачких исељеника је свуда по свијету. Увијек кажем Херцеговина је земља, која цијели свијет насели, а себе не расели, рекао је Алексић.

У препознатљивом стилу, са истанчаним осјећајем за детаљ и хумор, Алексићево најновије дјело прати различите људске судбине и сјећања, јер централна тема су заправо сеобе Херцеговаца.

- Шћепан је оседнут херцеговачким темама, али је показао да можда најбоље странице исписује када се удаљи од ње, нагласио је Лазар Гњато-потпредсједник одбора СПКД "Просвјета", Билећа.

Књига необичног назива добила је име по истоименој причи, која је сачувана до данашњих времена. То је прича о Херцеговцу , а херцеговачки нокаут обара с ногу. Тако је јунак ове приче први пут у Америци видио бокс, па је и сам пожелио да снагу у рингу одмјери са америчким шампионом. На изненађење читалаца, херцеговачка песница однијела је побједу.