latinica  ћирилица
30/11/2018 |  11:09 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Како превладати стрес на послу?

Како превладати стрес на послу и превазићи проблем професионалног изгарања, била је тема семинара који је организовало Регионално удружење стручних радника социјалне дјелатности Бијељине.

На семинару су учествовали социјални радници из Бијељине, Лопара, Угљевика, Зворника, Милића и Братунца.

Стрес је појава са којом се сви суочавају, како у приватном животу, тако и на послу. Посебно је опасан хронични стрес, који се свакодневно понавља, а људи немају могућност да се опораве. Управо такав стрес из дана у дан доживаљавају социјални радници, и долазе у ризик од професионалног изгарања, објашњава предавач Ива Бранковић на семинару организованом за социјалне раднике.

- Професионално изгарање је другачије од свакодневног стреса, јер оно подразумијева поред незадовољства, поред замора, и још једну димензију која је јако важна, а то је негативан став који се развија према корисницима и према људима са којима радимо, а онда и према самом себи, рекла је Бранковићева, социјална радница и породични психотерапеут.

Ово се дешава управо због сталног стреса којим су помагачи изложени, па је зато и потребно да им помогнемо у савладавању и опоравку од стреса, поручује струка.

- То је како ми на овим просторима користимо метафору са жабом која се лагано скува па онда ни не зна кад је скувана тако и људи дођу у стање професионалног изгарања, а не могу ни да га освијесте, треба им мало времена, додала је Бранковићева.

Ово је први пут да се о проблематици стреса социјалних радника организује семинар, на којем су учествовали стручни радници социјалне дјелатности Бијељине.

- Ово је иначе један од акредитованих програма у Заводу за социјалну заштиту у Београду. Генерално за нас је негдје важно да препознамо који су то извори стреса за нас и како да негдје сами превентирамо то професионално изгарање, нагласила је Цвијанка Ракић, предсједниа Регионалног удружења стручних радника социјалне дјелатности Бијељина.

Професионално изгарање не настаје зато што се социјални радници суочавају са тешким животним ситуацијама корисника, већ зато што раде без довољно ресурса, и у лошим условима.