latinica  ћирилица
30/11/2018 |  11:51 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Линта: Резолуција о поништавању одлуке из 1918. године - антисрпска

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оцијенио је као антисрпску Резолуцију Скупштине Црне Горе којом су ништавним проглашене одлуке Подгоричке скупштине о уједињењу са Србијом из 1918. године.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Он је упозорио да је "ријеч о једној у низу бруталних провокација режима Мила Ђукановића према српском народу и Србији".

"Нажалост, у Црној Гори је на дјелу потпуно фалсификовање историје с циљем даљег удаљавања и продубљивања подјела између српског и црногорског народа", оцијенио је Линта.

Он је појаснио да је "режим Мила Ђукановића усвајањем Резолуције Србију званично прогласио за окупатора јер је тобоже укинула државност Црне Горе, а српску војску која је 1918. године ослободила Црну Гору и сачувала Боку од италијанске анексије - окупаторском војском", саопштено је из Савеза Срба у региону.

"С друге стране, Ђукановићев режим ћути о чињеници да Црна Гора није могла да буде побједница у Првом свјетском рату јер је у јануару 1916. године тадашње руководство Црне Горе донијело срамну одлуку о капитулацији. Србија јесте доживјела војни слом крајем 1915. године, али није капитулирала већ је донијета историјска одлука о повлачењу војске преко Албаније", подсјетио је Линта на историјске чињенице.

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су касно синоћ резолуцију којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године о присаједињењу Краљевини Србији, проглашавају ништавним.