latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:02 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бивши посланици ДНС-а формирали Независни демократски клуб

Четири посланика који су искључени из ДНС-а формирали су Независни демократски клуб у Народној скупштини Републике Српске.

Овај клуб чине Милан Дакић, Споменко Стојановић, Споменка Стевановић и Недељко Чубриловић.

Навели су да не желе да буду чланови ДНС-а у којем, како истичу, политику води мала и богата група чланова.

Стевановићева је истакла да је Независни демократски клуб увод у формирање политичке партије која би требало да буде регистрована до краја године.

- Формирање Независног демократског клуба услиједило је као одговор на двије ствари. Прво је да нас дио руководства ДНС-а проглашава искљученим из ове партије, иако одлука није коначна. Друго се односи на подршку коју имамо од чланства ДНС-а - рекла је новинарима Стевановићева.

Нажалост, каже она, четири потпредсједника ДНС-а постали су чланови партије прије годину или двије.

- Чланство ДНС-а које се опредијелило за политику враћања на изворне принципе партије тражило је од нас да предузмемо конкретне кораке. То је и урађено, јер смо формирали клуб - додала је Стевановићева и напоменула да са својим колегама не жели да буде дио садашњег ДНС-а у коме су порушени сви принципи рада, јер су у партију ушли појединци ради личног интереса, међу којима је и Милан Радовић.

Она је поновила да ДНС води мала група енормно богатих људи, која фаворизује чланство партије из Приједора и упитала чиме је Огњен Тадић заслужио да буде кандидат за делегата у Вијећу народа када се зна да је у партију ушао ове године.

- У Народној скупштини промовисаћемо интересе грађана који су нас бирали. Бићу шеф посланичког клуба, а када је ријеч о политичкој партији још нисмо разматрали како ће се звати. Очекујемо и учешће у Влади Српске - рекла је Стевановићева.

Чубриловић је нагласио да Независни демократски клуб очекује сарадњу са СНСД-ом и СП-ом.

- Као чланови ДНС-а, људи који сада чине овај блок поштовали су коалициони споразум који су потписали СНСД, ДНС, СП. Биле су примједбе од СНСД-а за поједине групације унутар ДНС-а које нису поштовале споразум и с обзиром да смо ми све поштовали, очекујем наставак сарадње - рекао је Чубриловић.

Он није могао да каже да ли ће и колико министарстава добити Независни демократски клуб.

- Не могу говорити о овоме док не будемо разговарали са мандатаром за састав нове владе Радованом Вишковићем. Ми нисмо ти који диригујемо процесима, јер то у Српској може само СНСД, али очекујемо да већина наших ставова буде уважена - додао је Чубриловић.

РТРС/СРНА