latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:37 | Аутор: СРНА

Повеља и сребрењак помоћнику министра културе Српске Тањи Ђаковић

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић уручио је данас повељу и сребрењак са ликом Петра Кочића помоћнику министра за културу Српске Тањи Ђаковић у знак захвалности коју су она и ресорно министарство пружили националном театру Српске.
Уручење повеље -
Уручење повеље

Ђаковићева је захвалила руководству и ансамблу Народног позоришта на признању и истакла да је ова инстутуција амбасадор културе Српске.

Она је нагласила да Влада Српске и ресорно министарство континуирано улажу у позоришну умјетност, како у програмске активности, тако и у инфраструктуру, те истакла да је у току реализација циљева који су постављени у Стратегији развоја културе Српске.

Ђаковићева је навела да је Народно позориште имало веома успјешну, 88. сезону која је отворена представом "Сабирни центар", која је добила бројне награде, као и представа "Наши дани" Жељка Стјепановића, те истакла успјешан наступ националног ансамбла Српске у мају у Санкт Петербургу.

Она је подсјетила и на награде које су освојили глумци Златан Видовић у Русији и Миљка Брђанин на "Стеријином позорију" у Новом Саду, те нагласила да су то изузетни успјеси и да Народно позориште следеће године има веома тежак задатак- да буде још успјешније него у овој сезони.

Ђаковићева је подсјетила да је Народно позориште Српске на недавним сусретима позоришта у Брчком освојило шест награда и нагласила да је позоришна умјетност у Српској једна од најразвијенијих.

"Имамо млад, талентован и школован кадар, али што је веома важно имамо контиунуитет, односно дугу традицију позоришне умјетности. Континуитет у некој умјетничкој грани је веома важан, јер он омогућава укључивање како у локалне тако и у свјетске токове", рекла је Ђаковићева, која је посјетила и малу сцену у Народном позоришту, гдје је у току санација.

Влада Републике Српске издвојила је око 350.000 КМ за уређење сцене "Петар Кочић" и обнову зграде Народног позоришта Српске.

Ђаковићева је истакла да је веома важно оснивање градског позоришта у Бијељини, а наредних дана и у Градишци.

Новаковић је рекао да сарадња и пажња значи много Народном позоришту Српске, те да помоћ ресорног министарства никада није изостала.

Глумица Народног позоришта Српске Миљка Брђанин рекла је да национални тетар има разлога за задовољство овом сезоном јер су освојили бројне награде.

"Награде су велика сатисфакција и знак да су на правом путу, да је препознат рад и квалитет, али је велика одговорност да наставите тим путем и да се развијате", рекла је Брђанинова, која је освојила награду за најбољу женску улогу на недавним сусретима позоришта у Брчком.

На 35. сусретима позоришта/казалишта БиХ у Брчком стручни жири једногласно је додијелио пет награда Народном позоришту Српске, које је на фестивалу извело представу "Наши дани", аутора Жељка Стјепановића, а у режији Југа Радивојевића.

Народно позориште Српске освојио је и награду публике, као и награде за најбољу младу глумицу, костим, најбољу мушку улогу, најбољи драмски текст савременог писца из БиХ и за најбољу представу.