latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:48 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Оштре осуде: Суд БиХ не поштује српске жртве

Из Српске стижу оштре осуде ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ослобађајућа пресуда команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља најгору поруку коју су српском народу могли да упуте Суд БиХ и БиХ у цјелини, те да је крајње вријеме да се престане са омаловажавањем Срба.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је "ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу још једна потврда да је правосуђе на нивоу БиХ у функцији бошњачке ратне политике".

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио ослобађајућу пресуду Орићу, истичући да је то потпуни крах правосудног система БиХ који до темеља руши процес помирења народа и изградње демократског друштва и владавине права.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да данашња ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља пораз БиХ, пораз демократије, правде и једнакости грађана пред законом.

Посланик СНСД-а у одлазећем сазиву Представничког дома парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да су Срби једина мета правосуђа БиХ, али и међународног протектора, јер, штитећи Бошњаке за почињене ратне злочине, међународна заједница пере властиту одговорност и улогу у протеклом рату на овим просторима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је Суд БиХ данас показао непоштовање према српским жртвама, али да не изненађује такав поступак, с обзиром на селективну правду у БиХ.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да Српска треба да престане да финансира институције правосуђа на нивоу БиХ.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истиче да Народна скупштина Републике Српске због ослобађајуће пресуде Орићу треба што прије да став ван снаге наметнуте одлуке високог представника о формирању Тужилаштва и Суда БиХ.

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да правда и право у БиХ не станују под истим кровом.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да ослобађајућа пресуда Орићу само потврђује да у Суду и Тужилаштву БиХ нема правде, већ да у овим институцијам влада политика, због чега треба да их напусте српски представници.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да сви српски представници треба да напусте Суд и Тужилаштво БиХ.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранислав Васиљевић рекао је да су породице српских жртава остале нијеме.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за евидентне ратне злочине над српским цивилним становништвом представља злочин над правдом и здравим разумом.

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарицa рекао је да ослобођење Орића представља коначан доказ да у БиХ правда за Србе не постоји.

Из ПДП-а је саопштено да ова пресуда поново доказује непрофесионалност, политички рад и селективни приступ правди у БиХ.

Из Социјалистичке партије су поручили да пресуда којом је Суд БиХ ослободио Насера Орића одговорности за доказано почињене злочине над Србима у Сребреници представља злочин над правосудним системом и метак у срце БиХ која је посљедњих 20 година живјела на апаратима.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је ослобађајућа пресуда Орићу још једна потврда да правосудне институције на нивоу БиХ, наметнуте одлуком високог представника, представљају правосудну лакрдију под притиском и утицајем Бошњака.

Директор Института за истраживање злочина над Србима у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је да је ослобађајућа пресуда очекивана и да су њоме додатно легализовани сви злочини почињени над Србима у 20. вијеку.