latinica  ћирилица
30/11/2018 |  14:31 ⇒ 14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Легитимно само убијање Срба

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да је Србија “милион пута до сада“ осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране није било никаквих осуда злочина против Срба.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

– У исто вријеме када је ЕП, на приједлог словеначког посланика, усвојио амандман на извјештај о Србији у којем се Србија позива да призна геноцид у Сребреници као један од услова за улазак у ЕУ и када новоизбарани члан Предсједништва БиХ, који још није угријао столицу на коју је сједи, а већ је почео стално да усмјерава жаоке према Србији и нашем народу, долази до одлуке суда БиХ у којем ослобађају одговорности Насера Орића – рекао је Дачић новинарима на Кипру.

Он је додао да постоје живи свједоци да је Орић лично вршио ратне злочине над Србима и подвукао да одлука суда БиХ не може допринијети стабилизацији прилика у региону.

Дачић је истакао и да је Србија милион пута до сада осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране, не само да није било никаквих осуда злочина против Срба, већ није било ниједне ријечи извињења.

– Већ су сви злочинци практично ослобођени. И на КиМ, укључујући Харадинаја, Љимаја, и злочинци у БиХ са Насером Орућем на челу, у Хрватској, гдје су ослобођени одговорности за Олују, која је била највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата – подвукао је Дачић.

Навео је да су ово покушаји да се Србија жигоше као земља која је крива за геноциде, иако је Међународни суд правде јасно утврдио да Србија не носи никакву одговорност за злочин у Сребреници.

Занимљиво је, каже, да амандаман у ЕП долази из Словеније, у којој Срби немају ни статус националне мањине.

– Ни Словенија, ни Хрватска, ни БиХ никада нису рекле извини, или да се осјете одговорним за геноцид који је починила Аустроугарска, јер су били у њиховом саставу и војсци, од 1914-1918. године, када је страдало 28 одсто становништва Србије, убијено 1.270.000 Срба; У Другом свјетском рату НДХ је била до Београда и Новог Сада; Па, немојте, неупоредиво је то када се покуша упоредити са Сребреницом – рекао је Дачић.

Поручио је да свако треба да преузме одговорност, али да данашња пресуда није преузимање одговорности ни жеља да се дође до утврђивања криваца, већ је жеља да се праве лоше односи са Србијом.

Србија је, истакао је Дачић, заинтересована за добре односе са БиХ, као и са Словенијом и Хрватском, али жеља да се Срби дефинишу као једини геноцидни народ на свијету је већ превише.

Он је поновио да након милионских жртава у оба свјетска рата Србија није добила ни динар ратне одштете.

Како каже, порука данашње одлуке суда БиХ је да је легитимно убијати Србе.

– Није добро што је дошло до тога и треба да се осуди злочин у Сребреници, али да ли то значи да је легитимно и некажњиво убијати Србе? То је порука данашњег дана – казао је министар.

Он је позвао хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да се изјасни поводом ослобађајуће пресуде Орићу, те додао да ако то не уради, онда је “велики манипулант који ради на томе да се што више уназаде односи Србије и БиХ“.