latinica  ћирилица
30/11/2018 |  15:38 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Реновирана Спомен кућа "Панорама"

У Националном парку "Сутјеска" на Тјентишту обновљене су вриједне фреске у Спомен-кући "Панорама". Ова спомен-кућа дио је Споменичког комплекса Долина хероја, архитектонског ремек-дјела свјетске културне баштине.

Обновљене слике епопеје Битке на Сутјесци свједоци су славне антифашистичке прошлости. Оживљајају и сјећања потомака учесника у бици. 

"То су приче моје баке која је док са ја био дјечак. Док ме чувала причала ми о тим догађајима које су они доживјели прелазећи и газећи Сутјеску", рекао је потомак Босиљке Штикавац, учеснице Битке на Сутјесци, Драган Ковачевиић.

Физичка оштећења предметима, као и од влаге захтијевала су темељни полугодишњу обнову.

"Мучно, али смо задовољни срећни. Све је испало онако како смо жељели", изјавила је главни рестауратор Републички авод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Вања Шотра Дурсун

Спомен-кућа је и споменик културе и умјетности,али и историјски -оцјењују стручњаци.

"Зашто вриједан историјски? Зато што он свједочи о једном изузтено значајном догађају из историје српског народа и осталих народа у БиХ и бившој Југославији", истакао је директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић.

На спомен- кући предстоји још посла – санација темеља и биоскопске сале. Споменички комплекс добиће и музеј.

"Идуће године за дан битке Музеј ће бити отворен и то ће бити сигурно најбољи музеј на простору бивше Југославије са једном изутеном колекцијом", нагласио је  директор ЈУ Национални парк "Сутјеска" Дејан Павловић. 

Архитектонско ремек-дјело крстообразног облика које је пројектовао архитекта Ранко Радовић подигнуто је 1975.године. Фрескопис је дјело Крсте Хегедушића.