latinica  ћирилица
30/11/2018 |  16:35 | Аутор: СРНА

Организација старјешина: Покренути поступак референдума о Суду БиХ

Институције Републике Српске и политички субјекти морају поново покренути поступак референдума о Суду БиХ и затражити поништавање свих пресуда које је овај суд до сада изрекао, оцијенила је Организација старјешина Војске Републике Српске.
Организације старјешина Војске Републике Српске -
Организације старјешина Војске Републике Српске

Из Организације старјешина саопштено је да је Предсједништво те организације запањено одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ да ратни командант 28. дивизије такозване Армије БиХ Насер Орић и Сабахудин Мухић буду ослобођени оптужбе за ратни злочин над припадницима српског народа у Сребреници.

У саопштењу се истиче да је неспорно да су Орић и Мухић починили масовне злочине у Подрињу, убијали недужне цивиле, што за овакав Суд БиХ није валидно јер су они за њих грађани другог реда.

"Суд БиХ још једном је затварио очи над отвореним злочинима припадника муслиманских снага и доказује пуну пристрасност. Гдје је ту правда и има ли смисла очекивати даље да ће судски наредни процеси завршити правдом и показати једнак однос према свим оптуженим припадницима свих народа?", упитали су у Организацији старјешина.

У саопштењу се подсјећа да је познато да су свједоци у истрагама говорили једно, а након пријетњи "заборавили" што су свједочили у истрази, што је за Суд било релевантно током судског процеса.

Организација старјешина Војске Републике Српске сматра да је Суд БиХ слијеп на правду и српске жртве и наставља пресуђивање само Србима "настојећи да цементира једину кривицу српског народа за рат и ратне злочине".

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су Орић и Мухић ослобођени оптужби за ратне злочине почињене над Србима у Сребреници 1992. године.

Испред зграде Суда БиХ бројне присталице Орића аплаузима су поздравиле ослобађајућу пресуду, узвикујући "Алаху екбер" и са истакнутим ратним заставама.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.