latinica  ћирилица
30/11/2018 |  17:32 | Аутор: СРНА

Касиповић: Пресуда Орићу прави озбиљан поремећај у функционисању правосуђа БиХ

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је Срни да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу прави озбиљан поремећај и озбиљне тешкоће у функционисању правосуђа БиХ.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

"Пресуда сасвим јасно показује да се оваквим поступањем суда у три воде пере биографија, не само Орића, него и многих догађаја који су иза нас, а који се ужасавам. Ужасавам се сваког злочина, а посебно ратног и сматрам да ово прави озбиљан проблем, прије свега, у настојању да се реформише правосудни систем у БиХ и да, можда, отвара питање зашто Савјет министара није усвојио иновирану стратегију за процесуирање ратних злочина", истакао је Касиповић.

Према његовим ријечима, оваква пресуда можда и отежава пут БиХ и према ЕУ јер се на овај начин показује да БиХ није спремна да се суочи са свим питањима, прије свега, питањима процесуирања ратних злочина.

Касиповић је рекао да, разумијевајући да су судови независни и да своје одлуке треба да доносе на темељу права, закона, правде, сматра да је тешко разумјети околности у којима је на овај начин Суд БиХ поступио.

"Сви ми који данас говоримо о пресуди, требало би да имамо на уму да некад треба да се, у било којим околностима, суочимо са породицама Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића, да се видимо са људима у Залазју, Лолићима, у Куњевцу", сматра Касиповић.

Он је поручио да је за то спреман, додајући да не зна да ли су сви који су учествовали у овом поступку пред Судом БиХ спремни да се суоче и са породицама и са људима у том крају.

"Ово говорим зато, не да било кога браним. Још једном желим рећи да сам хендикепиран јер ово што говорим не би требало да кажем у функцији министра правде, али говорим као грађанин БиХ и прије свега Републике Српске", навео је Касиповић.

Он је упитао да ли оваква пресуда заиста омогућава да се у будућности на исправан начин ради реформа правосуђа у Републици Српској и БиХ.