latinica  ћирилица
30/11/2018 |  17:41 | Аутор: СРНА

Виши суд: Медојевић и Кнежевић су свједоци, а не окривљени

Посланици Демократског фронта Милан Кнежевић и Небојша Медојевић имају статус свједока, а не окривљених, и одређено им је стављање у затвор, а не притвор, због чега нису примијењене одредбе које се односе на имунитет, саопштено је из Вишег суда у Подгорици.
Виши суд у Подгорици - Фото: Novosti.rs
Виши суд у ПодгорициФото: Novosti.rs

У саопштењу је наведено да је тај суд уважио жалбе Специјалног државног тужилаштва и донио одлуку о стављању Кнежевића и Медојевића у затвор због одбијања да свједоче у предметима тог тужилаштва.

Из Вишег суда истакли су да Устав предвиђа имунитет посланика и да је његовом одредбом прописано да против посланика не може бити покренут кривични поступак нити одређен притвор без одобрења Скупштине Црне Горе, осим ако је затечен у вршењу кривичних дјела за која је прописана казна затвора у трајању дужем од пет година.

У саопштењу се наводи да је суд у овом случају нашао и дао разлоге да је ријеч о непоступању по грађанској обавези свједока да свједочи, што је за посљедицу имало стављање у затвор и не представља ни покретање кривичног поступка ни притвор, већ мјеру принуде за испуњење грађанске дужности.

Из Суда су објаснили да зато ова мјера траје док свједок не пристане да свједочи, а најдуже два мјесеца.

"Дакле, ријеч је о свједоку, а не о окривљеном и о стављању у затвор, а не о притвору због чега нису примијењене одредбе везане за имунитет", поновили су из Вишег суда.

У саопштењу се додаје да је ријеч о неправоснажној одлуци чију ће законитост испитати Апелациони суд Црне Горе.

Медојевић је ухапшен у Подгорици након синоћње сједнице Скупштине Црне Горе и спроведен у Завод за извршење кривичних санкција. Његови правни заступници предали су жалбу Апелационом суду због хапшења.